İddia: Erdoğan Esad'la telefonda görüşecek

İddia: Erdoğan Esad'la telefonda görüşecek
İktidara yakın Türkiye gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la telefonda görüşebileceğini yazdı. İddia, Kremlin'e de soruldu.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yeni bir harekât sinyali vermeyi sürdürdüğü bir dönemde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la telefonda görüşebileceği öne sürüldü. İddia, iktidara yakın Türkiye gazetesinden geldi.

Gazetede Yılmaz Bilgen'in imzasıyla yayımlanan haberde, "Türkiye ve Suriye arasındaki görüşme trafiğinde bölgeyi iyi tanıyan uzmanlardan bir komisyon kurma safhasına geçildi. Bir Körfez ülkesi ile Afrika’daki bir İslam ülkesi ara buluculuk yapıyor" denilerek şöyle devam edildi:

'TÜRKİYE MÜŞTEREK HAREKÂT ÖNERDİ' İDDİASI

"Tahran ve Soçi görüşmelerinde Suriye sahasına yansıyacak önemli kararlar alındı. Türkiye; Rusya, İran ve Esad rejimi ile birlikte ülkenin doğusundaki PKK korsan devlet yapılanmasına karşı müşterek harekât teklifinde bulundu.

Bir Körfez ülkesi ile Afrika’da yer alan bir başka İslam ülkesinin de Erdoğan-Esad görüşmesi için iki tarafla diplomasi trafiği yürüttüğü belirtiliyor. Ankara’nın “Henüz erken” dediği Erdoğan-Esad görüşmesinin bir telefon düzeyinde de gerçekleşebileceği kaydediliyor.

Türk ve Suriye tarafında bir başka gelişme ise sivil görüşme trafiği ile ilgili her iki ülke yönetiminin de bölgeyi iyi tanıyan uzmanlardan bir komisyon kurma safhasına geçmesi oldu."

'ESAD’IN AKIL HOCASI TÜRKİYE’YE GELDİ' İDDİASI

Haberde kullanılan "Siyaset ve diplomasi alanında birçok gelişme yaşanırken Suriye’nin Nusayri Derin Devleti olarak bilinen Meclisi Millî Üyesi Ali Ahmet Said (Adonis) İsbir Türkiye’ye geldi. Haydari ve Klezi olarak ikiye ayrılan Suriyeli Nusayrilerin Klezi kolundan olan Adonis İsbir, baba ve oğul Esad’ın akıl hocası olarak biliniyor" ifadeleri de dikkat çekti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Erdoğan ile Esad arasındaki olası telefon görüşmesi iddiası, günlük basın toplantısında Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'a da soruldu. Peskov, ilgili haberlerin Ankara veya Şam'a sorulması gerektiğini söyledi.

Rus haber ajansı Sputnik'in haberine göre, Erdoğan'ın böyle bir planı olup olmadığı ve bu konunun geçen hafta Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki görüşmede ele alınıp alınmadığı soruları karşısında Peskov, "Kısa bir süre önce Soçi'de yapılan görüşmede Suriye meseleleri istişare edildi. Ancak telefonla ikili temasların olasılığı Türk veya Suriye tarafına sorulmalı" dedi.

ERDOĞAN PUTİN'İN ESAD'I İŞARET ETTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le geçen cuma günü Soçi'de yaptığı görüşmeden dönüşünde, Suriye ile Türkiye istihbaratlarının ortak çalıştığını söylemişti. Bu konudan Şam'dan herhangi bir açıklama gelmezken, Erdoğan Putin'in Esad'la görüşülmesi yönünde telkinde bulunduğunu da açıklamıştı.

Erdoğan, "Daha önce Rusya böyle bir askeri harekata karşı çıktığını, çok sıcak bakmadığını açıklamıştı. Bu tavrı devam ediyor mu Sayın Putin’in? Bugün yaptığımız görüşmelerde bu konu hangi çerçevede ele alındı?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Sayın Putin konuyla ilgili Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor. Burada şunu bize ima ediyor; ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var."

Gündem