İddia: Erdoğan, İsveç Savunma Bakanı'nın görevden alınmasını istedi

İddia: Erdoğan, İsveç Savunma Bakanı'nın görevden alınmasını istedi
Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmek için öne sürdüğü şartlar hakkında yeni iddia... İsveç basını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 yıl önceki bir 'PKK toplantısı' nedeniyle İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in görevden alınmasını istediğini yazdı.

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmesi karşılığında öne sürdüğü şartlar konusunda çarpıcı bir iddia geldi. İsveç basını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in görevden alınmasını talep ettiğini öne sürdü. İddiaya göre Ankara, bu talebin gerekçesi olarak Hultqvist’in 10 yıl önce bir 'PKK toplantısına katılmasını' gösterdi.

İddia, İsveç gazetesi Expressen tarafından ortaya atıldı. Gazeteye konuşan kaynaklar, Erdoğan'ın İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'dan Savunma Bakanı Hultqvist'i kovmasını istediğini öne sürdü.

10 YIL ÖNCE NE OLDU?

Gazeteye göre, Türkiye'nin talebi 10 yıl önceki bazı haberlere dayanıyor. 28 Eylül 2012 yılında, Hultqvist'in çalışanı ve Sosyal Demokratların ombudsmanı olan Evin Çetin'in Irak'taki bir Pejak kampını ziyaret ettiği ve halay çektiği belirtilen görüntüler yayınlanmıştı.

O dönem milletvekili ve savunma komitesi başkanı olan Hultqvist de Çetin hakkında "Eğer provokatif olarak değerlendirilebilecek eylemlerde bulunduysa bu iyi değil" demişti. Çetin, görevden alınmıştı.

İSVEÇLİ BAKAN KÜRT SORUNU HAKKINDA 2011'DE NE DEDİ?

Ertesi gün ise Hultqvist'in 2011 yılında PKK'nin ve Abdullah Öcalan'ın onurlandırıldığı iddia edilen bir partiye katıldığı ortaya çıkmıştı. Hultqvist sonrasında, burada yaptığı konuşmaya dair tartışmayı şöyle değerlendirmişti:

"Kürtlere bir halk olarak saygı gösterilmesi gerektiğini, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) üyelerinin kovuşturulmasının yanlış olduğunu, insanları cezaevine göndermenin ve Kürtlerin anadillerini resmi bağlamlarda kullanmasına izin verilmemesinin hatalı olduğunu söyledim. BDP'yi desteklemek, ihtilafa barışçıl bir çözüm sunuyor, ki ben de bunu destekliyorum. Şiddeti veya terörü desteklemiyorum. Bir toplantıya gidip bunları söylemekte bir sorun yok."

Hultqvist, bir gazeteciden gelen "Ama burada PKK'nin 33'üncü yıldönümü kutlanmadı mı?" sorusuna da, "Benim için Kürt sorununa barışçıl çözüm bulunması ve demokrasiye saygı gösterilmesi en önemli mesele. Barışçı alternatife işaret etmek önemli" yanıtını vermişti.

'ANKARA'NIN TALEBİ TEMASLARDA GÜNDEME GELDİ'

Expressen gazetesinin bugün yayımlanan haberindeyse, bu dönemde yaşananların 'Türkiye'yi hâlâ rahatsız ettiği' belirtildi. Haberde, "Bu ifşaat Türkiye'nin başkenti Ankara'da öfke yarattı ve o öfke bugün hâlâ sürüyor" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'deki askeri temsilcilerle teması olduğu belirtilen kaynak da, Türkiye'nin bu nedenle Hultqvist'in görevden alınmasını istediğini ve bu talebin İsveç ile Türkiye hükümetleri arasındaki temaslarda gündeme geldiğini söyledi.

TÜRKİYE ELÇİLİĞİ: BİZZAT BAKANA SORUN

Expressen, söz konusu iddiayı Hultqvist'in kendisine ve Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği'ne de sordu. Büyükelçi Hakki Emre Yunt, İsveç Savunma Bakanı'nın görevden alınmasının istendiği iddiasına yanıt vermedi; Büyükelçilik Danışmanı Coşkun Uçakkuş e-posta ile verdiği yanıtta, söz konusu soruların bizzat bakana sorulması gerektiğini söyledi.

HULTQVIST GERİ ADIM ATMADI

İsveç Savunma Bakanlığı'nın basın sözcülüğü ise 10 yıl öncesindeki iddialara ve görevden alınma talebine ilişkin sorulara, Hultqvist'in ağzından şu yanıtı verdi: "O gün olduğu gibi bugün de, Kürt meselesinin demokratik yollarla, müzakerelerle ve anlaşmalarla çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Bunu o zamanki kültürel partide de söyledim, bugün de söylüyorum. Barışçıl yollardan başka bir şeyi hiçbir zaman savunmadım ve terörizmi kınıyorum. Bundan başka yorumum yok." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya