İddia: Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini IMF kredisi karşılığında onaylayacak

İddia: Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini IMF kredisi karşılığında onaylayacak
Gazeteci Seymour Hersh, ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması karşılığında 11-13 milyar dolar büyüklüğünde bir IMF kredisi sözü verdiğini ileri sürdü.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılan NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasına hangi taahhüt ve sözlerin sebep olmuş olabileceği tartışılırken, gazeteci Seymour Hersh, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması halinde, ülkeye 11-13 milyar dolarlık bir Uluslararası Para Fonu (IMF) kredisi sözü verdiğini iddia etti.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, “Erdoğan'ın dönüşü hakkında kendisine farklı ve gizli bir hikaye anlatıldığını” söyleyen Hersh, "Biden, Türkiye'ye çok ihtiyacı olan 11-13 milyar dolar bandında IMF kredisi sözü vermiş. Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir yetkili bana 'Biden'ın bir zafer kazanması gerekiyordu ve Türkiye ciddi bir ekonomik darboğazda' dedi" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin haberinde ABD'de 2024 yılında yapılacak Başkanlık Seçimi'nin yaklaştığını ve Cumhuriyetçilerin adayının eski başkan Donald Trump, Trump'ın başkan yardımcısı adayının ise Robert F. Kennedy Jr. olma olasılığının Demokratlarda paniğe sebep olduğunu kaydeden gazeteci Seymour Hersh, "Demokratların akut anksiyetesinin gerçek işaretlerine gelecek olursak; Joe Biden, bu hafta, NATO zirvesinden önce, bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın altını üstüne getirdi ve İsveç'in NATO üyeliğine desteğini açıklayarak Vladimir Putin ile ters düşmesini sağladı" dedi.

Bunun nasıl mümkün olduğuyla ilgili kamuoyuna anlatılan hikayenin ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları ve mevcut uçaklar için modernizasyon kiti satışını kabul etmesi olduğunu, fakat kendisine 'daha farklı ve gizli bir hikaye anlatıldığını' yazdı. Seymour Hersh, "Biden, Türkiye'ye çok ihtiyacı olan 11-13 milyar dolar bandında IMF kredisi sözü vermiş. Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir yetkili bana 'Biden'ın bir zafer kazanması gerekiyordu ve Türkiye ciddi bir ekonomik darboğazda' dedi" iddiasında bulundu.

"Erdoğan'ın, NATO ve Batı Avrupa ile daha iyi durumda olduğunu fark etmesinden daha iyi ne olabilir?" diye soran gazeteci Seymour Hersh, The New York Times gazetesinde yayınlanan bir habere atıfla, Biden'ın 9 Temmuz Pazar günü Avrupa'ya uçarken Erdoğan'ı aradığını ve böylelikle Putin'in 'tam da istemediği bir şeyle, yani genişlemiş ve daha doğrudan bir NATO ittifakı ile karşı karşıya kaldığını söyleyebildiğini' aktardı.

Hersh, The Council on Foreign Relations'tan Brad W. Setser'ın haziran ayında kaleme aldığı bir analizi de hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazandığını, fakat şimdi yaklaşan ekonomik krizden kaçınmak için bir yol bulması gerektiğini ifade etti. Buna göre, döviz rezervleri tamamen bitmek üzere olan Türkiye, 'altınlarını satma, önlenebilir bir temerrüt ya da ekonomi politikalarını tamamen tersine çevirme ve muhtemelen bir IMF programının acı hapını yutma' seçenekleri arasında kalmış durumda. (Kısa Dalga)

Gündem