Iğdır'da 80 bin mayın temizlenecek

Iğdır'da 80 bin mayın temizlenecek
Iğdır’ın Aralık ilçesinde TIGEM Kampı Kazım Karabekir Tesislerinde "Mayınların temizlenmesi ve sürdürülen çalışmalar" ile ilgili olarak konuşan Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, mayınların insani açıdan endişe verici olduğunu söyledi. Sarıibrahim "Sınır güvenliğimiz için artık mayınları değil, teknolojiyi ve yeni unsurları kullanmayı tercih ediyoruz" dedi. (GÖRÜNTÜLÜ)

Iğdır’ın Aralık ilçesinde TIGEM Kampı Kazım Karabekir Tesislerinde "Mayınların temizlenmesi ve sürdürülen çalışmalar" ile ilgili olarak konuşan Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, mayınların insani açıdan endişe verici olduğunu söyledi. Sarıibrahim "Sınır güvenliğimiz için artık mayınları değil, teknolojiyi ve yeni unsurları kullanmayı tercih ediyoruz" dedi.

AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut ve Louisa Vinton, MAFAM Direktörü Tuğgeneral Mehmet Zeki Eren, Iğdır Valisi H.Engin Sarıibrahim ile birlikte, kara mayınlarının tespiti ve güvenli şekilde imha edilmesinde görev alan mayın temizleme ekiplerinin çalışmalarını yerinde incelemek üzere Iğdır yakınlarında bir mayın tarlasında incelemelerde bulundular. Ardından bölgede bulunan 80 bin mayının temizlenmesine başlandı. 

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Milli Savunma Bakanlığı Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) tarafından kara mayınlarının temizlenmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında Iğdır'ın Aralık ilçesindeki Küçük Ağrı Dağı eteklerinde bulunan İran sınırında tören düzenlendi.

Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, törende yaptığı konuşmada, mayınların insani açıdan endişe verici olduğunu belirterek, "Mayınlar, sınır sahalarımızda güvenlik konusunda hareket kapasitemizi de kısıtlamaktadır. Türkiye, bu sorunun ortadan kaldırılması amacıyla yoğun bir çaba harcadı. Oldukça önemli ortaklıkları, çeşitli faaliyetleri birlikte yürütmekteyiz. Sınırlarımızda 2016 yılında başlayan projemizin 3. aşamasındayız. Sınırlarımızdaki mayın sahalarının temizliği, sınır güvenliğimizin altyapısını oluşturmakta olup yapılan bu çalışmalar ülkemizin sınır güvenliği konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır.

Bölgede Türkiye modern, güçlü ve insani bir sınır güvenliği sağlamak için çalışıyor. Devletimiz, ordumuz, güvenlik güçlerimiz, korucularımız hep beraber sahada bu kararlılıkta, hep birlikte hareket ediyoruz. Sınır güvenliğimiz için artık mayınları değil, teknolojiyi ve yeni unsurları kullanmayı tercih ediyoruz. Geçmişte mayınlarla sağlanan sınır güvenliğini bugün elektro optik kulelerle, termal kameralarla, aydınlatma sistemleriyle, tel çitlerle, modern teknolojik araçlarla, İHA'larla ve beton duvarlarla sağlıyoruz.”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise, anti personel kara mayınlarının temizlenmesindeki amaçlarından bahsetti. Türkiye'nin de taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi uyarınca ülkenin bu "sinsi düşman"dan kurtulmasını istediklerini dile getiren Meyer-Landrut, "Bu mayın dünya genelinde gerçekten çok büyük zararlar vermekte. Sınır koruma anlamında mayın kullanımı modası geçmiş, insani olmayan bir yöntem. Bu yüzden artık bu bölgede biz Türk ortaklarımızla yakın iş birliği içerisinde işlemlerimizi yürütüyoruz. Türkiye'nin doğu ve güney sınırında hem bu şehrinde hem de diğer şehirlerinde, özellikle de İran sınırında bu faaliyetler yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

MAFAM Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Zeki Eren de, hayata geçirilen projenin amaçları, aşamaları ve beklentiler hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Konuşmaların ardından katılımcılar, mayın araması yapılan bölgedeki çalışmaları inceledi. Mayın türleri, zararları, aranması ve imhası konusunda katılımcılara brifing veren mayın arama ekibi, heyete önceden bulunan 2 mayının imha edilmesini izletti. Mayınlar, kurulan fünyelerle uzaktan kumanda aracılığıyla UNDP Mukim Temsilcisi Lousia Vinton ve Sivil Toplum, Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke tarafından patlatıldı. Vinton ve Fricke'e mayın arama ekibi tarafından "İmha Edici Sertifikası" verildi.

Törene Doğubayazıt 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şükrü Özbakır, askeri erkan, AB ve UNDP ilgilileri de katıldı.

Toplamda Türkiye’nin dört şehrinde halen 16 mayın arama köpeğiyle birlikte 175 mayın temizleme uzmanı görev alıyor.

2,5 milyon ABD Doları tutarındaki ek devlet desteğiyle birlikte, gelecek dönemde yapılacak mayın temizleme çalışmalarına yönelik hazırlık çalışmalarının bir parçası olarak UNDP, diğer bölgelerdeki 3.502 mayın tarlasıyla ilgili değerlendirme çalışmalarında da MAFAM’ı destekleyecek.

Son olarak proje kapsamında dört ilde yerel halkın kara mayınlarının oluşturduğu riskleri daha iyi anlamasını sağlamak üzere, mayın ve patlamamış mühimmat risk eğitimi verilmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışılacak ve jandarma tarafından 900'den fazla köyde verilecek olan eğitimlerde kullanılacak olan materyaller sağlanacak.

Türkiye 2004’te Ottawa Sözleşmesi’ne taraf olarak, anti-personel kara mayınlarını aşamalı olarak kaldırmayı ve insani bir sınır gözetleme sistemi kurmayı kabul etti. UNDP'nin çabaları, bir yandan AB tarafından entegre sınır yönetimi için belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlarken, diğer taraftan da Ottawa Sözleşmesi’ne uyum yolunda ölçülebilir bir ilerlemenin kaydedilmesine yardımcı oluyor. Türkiye, UNDP'nin mayın temizlemek ve ulusal mayın çalışmaları makamlarını desteklemek üzere birlikte çalıştığı 30 ülkeden biri.

Avrupa Birliği ve UNDP, 18,6 milyon Avro tutarındaki AB desteğiyle iki yıl içerisinde Türkiye’nin doğusundaki 83.000 kara mayınını temizlemek üzere güçlerini birleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ocak 2023’e kadar Türkiye’nin doğu sınırındaki 83.000 kara mayınının temizlenmesi amacıyla, bugün 18,6 milyon Avro tutarındaki projenin açılışını yaptı. Milli Mayın Faaliyet Merkezi (MAFAM) ile işbirliği içerisinde, AB fonlarıyla desteklenen proje kapsamında 4,2 milyon metre kare alan, sivil halk ve sınır yönetimi personeli için güvenli hale getirilecek. Yeni proje, 2016 yılından bu yana 46.000 mayının temizlendiği ve 4,7 milyon metre kare alanın mayınsız hale getirildiği projenin önceki iki ayağının devamı olarak toplam 18,6 milyon Avro ilave AB desteğiyle hayata geçiriliyor. 




(Serdar Ünsal / ANKA)

Gündem