İHD: Batman'da 2021'de 5 bin 19 hak ihlali yaşandı

İHD: Batman'da 2021'de 5 bin 19 hak ihlali yaşandı
İHD Batman Şubesi düzenlediği basın toplantısı ile kent genelinde 2021 yılında 5 bin 19 hak ihlalinin yaşandığını duyurdu.

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi, 2021 yılı içerisinde Batman kent genelinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. 2021 yılı içinde gerçekleştirilen hak ihlaline ilişkin açıklamayı Batman İHD Şube yöneticilerinden Ahmet Şiray yaptı. Konuşmasında kent genelinde yaşanan hak ihlallerinin sayısının artış gösterdiğine dikkat çeken Şiray 5 bin 19 hak ihlali yaşandığını belirtti.

'35 KİŞİ İŞKENCEYE MARUZ KALDI'

Gazete Duvar'dan Metin Yoksu'nun haberine göre, 15 Temmuz’un ardından ağırlaşan koşullar ile hak ihlallerinin kalıcı hale getirildiğine dikkat çeken Şiray, 2021 yılı içinde İHD Batman Şubesi'ne çok sayıda başvuru yapıldığını vurguladı. Toplumun her kesiminden kişinin hak ihlaline maruz kaldığını dile getiren Şiray, "İnsan hakları ihlaline maruz bırakılan çok sayıda grup ve kişi tarafından derneğimize başvurular yapıldı. Elde edilen veriler, hem derneğimize yapılan başvurular hem de yerel ve ulusal basın taramalarından elde edilmiştir" dedi. Elde edilen veriler arasında dikkat çekenleri paylaşan Şiray, "Hapishanelerde uygulanan işkence ve kötü muamele gören 35 kişi, ajanlık teklif edilen ve gözaltı yerleri dışında işkenceye maruz bırakılan 32 kişi tespit edildi" şeklinde konuşmasını sürdürdü. Pandemi tedbirlerinde hak ihlallerinin yaşandığını ifade eden Şiray, "Pandemi kısıtlamalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 139 kişiye idari ve adli para cezası kesilmiştir" diyerek tespit ettikleri veriler olduğunu belirtti.

‘YASAKLAR HAK İHLALİNİ DOĞURDU’

Kent genelinde 5 bin 19 hak ihlalinin yaşandığını dile getiren Şiray, "Yine il genelinde kolluk güçleri tarafından toplam 112 ev baskını yapıldı, kişi özgürlüğü ve güvenliğine yönelik ihlallerde altısı çocuk 474 kişi gözaltına alındı, 67 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi" diye konuştu. Kent genelinde altı kez valiliğin eylem ve etkinlikleri yasakladığını belirten Şiray, yasaklar ile birlikte hak ihlalleri yaşandığına vurgu yaptı. Şiray yasakların hak ihlali doğurduğunu şu şekilde ifade etti: “Yapılmak istenen 22 eylem ve etkinliğe kolluk güçleri tarafından müdahale edildi. Düşüncelerini ifade eden 193 kişiye karşı ise idari yaptırım uygulandı. Yaşanan bu hak ihlallerinin büyük bir kısmını hapishanelerde yaşanan ihlaller, kişi özgürlüğüne ve güvenliği yönelik ihlaller, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller ve işkence yasağına yönelik ihlaller oluşturuyor.”

‘IRKÇILIK, AYRIMCILIK VE SİYASAL ŞİDDET GİDEREK YÜKSELİYOR'

Şiray son olarak ise şunları dile getirdi: “Raporda yer alan bütün hak ihlalleri, ne yazık ki Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor. Siyasal iktidarın ayrımcı ve kendisinden olmayanı hedef haline getiren politikaları etnik, dini, cinsiyetçi, siyasi önyargıları tetikliyor ve insan hakları ihlallerini sistematik hale getiriyor. Ekonomik çöküş, toplumu açlık sınırında yaşamaya mahkûm ederken ırkçılık, ayrımcılık ve siyasal şiddet giderek yükseliyor. Yaşanan hak ihlallerinin ortadan kalkması için ilgili tüm kurumları, görevini yapmaya ve herkesi insan hakları mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.” 

Gündem