İHD ölümünün 32. yılında Vedat Aydın’ı andı: Failleri yargı önüne çıkarılmalı

İHD ölümünün 32. yılında Vedat Aydın’ı andı: Failleri yargı önüne çıkarılmalı
İnsan Hakları Derneği (İHD), İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yapan ve HEP Diyarbakır İl Başkanı ile öldürülen Vedat Aydın’ı ölümünün 32. yılında andı. Vedat Aydın davasının zaman aşımından düşürüldüğünü hatırlatan İHD, işkence ve insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımının kaldırılmasını istedi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Vedat Aydın, 28 Ekim 1990 tarihindeki İHD 3. Olağan Genel Kurulu'nda Kürtçe konuştuğu için tutuklanmıştı. İki ay sonra tahliye edilen Aydın, 1991 yılı Haziran ayında HEP Diyarbakır İl Başkanı seçildi.

İHD’nin açıklamasına göre, Aydın, 5 Temmuz 1991 tarihinde kendisini polis olarak tanıtan kişiler tarafından “ifadesinin alınacağı” gerekçesiyle evinden gözaltına alındı. Ancak gözaltına alındığı kabul edilmedi. 7 Temmuz 1991 tarihinde Elâzığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bir köprü altında cesedi bulundu. Aydın’ın işkence yapılarak öldürüldüğü belirlendi.

10 Temmuz 1991 tarihinde Diyarbakır’da yapılan cenaze törenine katılan on binlerce insanın üzerine ateş açıldı. Resmî açıklamalara göre üç kişi, dönemin Diyarbakır Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı'nın açıklamalarına göre 23 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

Faili meçhul cinayetler konusunda itiraflarda bulunan Abdülkadir Aygan, Vedat Aydın cinayetiyle ilgili de bilgi verdi ancak faillerin kimliği tespit edilemedi ve dosya 2021 yılında zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı.

“Karanlık yıllar”

Açıklamasında, “Vedat Aydın ve Musa Anter cinayetlerini izleyen 90’lı yıllar, zorla kaybetmelerin, ‘faili meçhul’ cinayetlerin yoğunlaştığı karanlık yıllar olarak anılmaktadır. Kaybedilen binlerce insanın akıbeti hala meçhul; ‘faili meçhul’ cinayetlere kurban giden binlerce kişinin cesetleri ise bugün bölge coğrafyasına yayılmış toplu mezarlardan çıkmaktadır. Soruşturma ve dava dosyaları, zaman aşımı süresinin dolması için adliye raflarında adeta çürümeye bırakılmaktadır” diyen İHD, Vedat Aydın’ın insan hakları ve özgürlükler temelinde yürüttüğü demokratik ve siyasi mücadele nedeniyle “devlet içerisinde organize olmuş karanlık yapılar” tarafından hedef alındığını savundu.

“Failler belli”

“Failler meçhul değil, bellidir” diyen İHD, “Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünün ve Kürt halkının demokratik taleplerinin ret ve inkarına dayalı politikalar sonucu Vedat Aydın ve sonrasında binlerce insan ne yazık ki hayatlarını kaybetmiş ve toplumsal barış ciddi anlamda zarar görmüştür” ifadelerini kullandı.

“İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı kaldırılmalı”

İHD, şu talepleri dile getirdi:

-Yargı organlarında cezasızlığın yaygınlaşmış hali artık son bulmalıdır.

-Soruşturma ve davalar etkin bir şekilde yürütülmeli, işkence ve insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı kaldırılmalıdır.

-Adaletin tesisi için failler yargı önüne mutlaka çıkarılmalı ve hak ettiği cezaya çarptırılmalıdır.

-Kürt sorununun demokratik yollardan çözümüne ve toplumsal barışın inşa edilmesine imkân verecek politikalara dönülmeli, “Hakikat ve Adalet Komisyonları” kurularak geçmişle yüzleşme süreçleri başlatılmalıdır.

İHD, “Vedat Aydın’ın insani değerlere bağlı mücadeleci tarzı ve kişiliği, aradan geçen 32 yıla rağmen insan hakları değerlerinin tanınması ve hukukun üstünlüğünü sağlama mücadelemizde bize güç vermektedir. Bu temelde Vedat Aydın’ı ve cenaze törenine katılıp çıkan olaylarda yaşamını yitiren yurttaşları da saygıyla anıyoruz” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem