'İki depremin etkileşimi oldukça dikkat çekici'... Ahmet Ercan: Birim deprem İzmir ile Istanbul'da daha etkili olacaktır

'İki depremin etkileşimi oldukça dikkat çekici'... Ahmet Ercan: Birim deprem İzmir ile Istanbul'da daha etkili olacaktır
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan nüfus yoğunluklarını kıyaslayarak yaptığı yorumda "Deprem bölgesinin km2 başına nüfus yoğunluğu 140 kişi, İzmir'de 370, İstanbul'da 3050 kişi. Birim deprem İzmir ile Istanbul'da daha etkili olacaktır." dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra yurttaşların yaşadıkları kentlerin ilişkin zeminlerine ilişkin tedirginleri artarken diri fayın olup olmadığını da merak ediyorlar.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Deprem bölgesinin km2 başına nüfus yoğunluğu 140 kişi, İzmir'de 370, İstanbul'da 3050 kişi. Birim deprem İzmir ile Istanbul'da daha etkili olacaktır." görüşünü dile getirdi.

Ercan ayrıca son günlerde artan artçı sarsıntılar için "Göksun, Kozan arasında iki gündür M4,1-M4,6 arasında küçük artçı depremlerin sürmesi o bölgede halen gerginlik olduğunun belirtisidir. Sönmesini bekliyorum." dedi.

Ahmet Ercan, Sismoloji Profesörü Eşref Yalçınkaya'nın paylaştığı "Kuzeydoğu kesiminde iki depremin etkileşimi oldukça dikkat çekici. Çok küçük bir alan içinde sıkışma, genleşme ve rotasyon alanlarına işaret ediyor. Elbette kanıtlanmaya ihtiyaç var. Fakat Celal Şengör hocanın yırtılma modelindeki eksikliği gideriyor." mesajını da paylaştı.

(Kısa Dalga)

Gündem