İki kadın, üç ülke medyası, üç farklı yorum: İran’a göre suç ortakları, İsrail’e göre turist, Türkiye’ye göre İsrailli askerler

İki kadın, üç ülke medyası, üç farklı yorum: İran’a göre suç ortakları, İsrail’e göre turist, Türkiye’ye göre İsrailli askerler
İstiklal Caddesinde patlamayı gerçekleştirdiği belirtilen Suriye uyruklu Ahlam Abashır’ın yanında görüntülenen iki kadın üç ülke medyasında farklı yorumlara neden oldu. Yeni Şafak, İsrail basının, “turistler ve ülkeye döndüler” dediği kadınları, kaynak belirtmeden “Oratadoğu bası”na atıf yaparak “israilli iki kadın asker”in, “saldırıdan sorumlu olabileceklerini” yazdı.

İstiklal Caddesi saldırısını düzenlediği iddiasıyla gözaltına alınan Suriye uyruklu Ahlam Abashır’ın yanında görünen iki kadın, üç ülke medyasında farklı farklı tanımlandı. İran resmi ajansı İRNA bu iki kadının İsrailli olup, saldırganla ilişkili olduklarını yazdı. İsrail basını, “evet İsrailliler ama turistler ve ülkeye döndüler” dedi. Türk medyasından Yeni Şafak ise iki kadını “İsrailli asker” olarak tanımlayıp “saldırıdan sorumlu olabileceklerini” öne sürdü.

Taksim’de, 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı sonrasında bir fotoğraf karesi paylaşıldı. Fotoğrafta, saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla gözaltına alınan Ahlam Abashır ile birlikte iki kadın yer alıyordu. Bu fotoğraf karesi, üç ülke medyasında üç farklı yorumla okurlara sunuldu.

İlk iddiayı İran resmi haber ajansı İRNA yaptı. İRNA, bu iki kadının İsrail vatandaşı olduklarını ve Albashır ile saldırı nedeniyle bir arada oldukları yönünde haber yayınladı.

İRNA’nın bu haberinden sonra İsrail basınında, bu iki kadının İsrailli olduklarının doğru olduğu ancak turist olarak Türkiye’de bulundukları ve ülkelerine döndükleri haberleri yer aldı. Hatta İsrail gazetesi Ynet, fotoğraf karesindeki kadınların isimlerinin Natalie Suisa ve Or Atadegi olduğunu aktardı. Aynı haberde Susia ve Atagedi’nin 8 İsrailli kadınla birlikte Türkiye’de tatilde oldukları, ülkelerine döndükleri yazıldı. Suisa’nın 'Bir mucizeyle hayatta kaldık, bunu tarif etmenin başka bir yolu yok' sözleri de gazetede yer buldu.

TÜRK MEDYASINA GÖRE: İSRAİLLİ İKİ KADIN ASKER

Türk medyasından Yeni Şafak ise iki İsrailli kadını, “İsrailli iki kadın asker” olarak nitelendirdiği “İstiklal Caddesi'ndeki bombacıyla İsrailli iki asker aynı karede” başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırıda altı kişi hayatını kaybetti, terörist kıskıvrak yakalandı. Suriye uyruklu Ahlam Albashır sorgusunda talimatı PKK/PYD/YPG terör örgütünden aldığını itiraf etti. Patlama dış basında da geniş yer buldu. Ortadoğu basını, teröristin kamera görüntülerinde yanında görülen iki İsrailli kadın askere dikkat çekti. Saldırıdan sorumlu olabileceklerini öne sürdü.” (Kısa Dalga)

Gündem