İktidara yakın gazetede anlatıldı: Rüşvetle kredi nasıl alınıyor?

İktidara yakın gazetede anlatıldı: Rüşvetle kredi nasıl alınıyor?
Ekonomideki kötüye gidiş yüzünden bankaların kara listesine giren kişilerin rüşvetle kredi aldığını ortaya çıktı. İktidara yakın Türkiye gazetesi sistemin nasıl işlediğini anlatan bir habere yer verdi.

Ekonomik zorluklar yüzünden kredi çekmek zorunda kalan ve geri ödemeyi yapamayan milyonlarca kişi bankaların kara listesine giriyor. Bu kişiler yeniden kredi çekebilmek için dolandırıcıların ya da suç örgütlerinin eline düşüyor.

İktidara yakın Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre Türkiye’de 3,5 milyon kişinin kredi sicili bozuk. Kara listede olan bu kişiler bankalardan kredi alamıyor. Ancak nakit ihtiyaçlarından dolayı farklı alternatif yollar arıyorlar. Tefeciler en bilinen ve mecbur kalınan adres olarak öne çıkıyor. Ancak yasa dışı ve geri ödemesi yüksek olduğundan dolayı vatandaşlar bu seçeneği pek kullanmak istemiyor. Tam bu noktada dolandırıcılar ve komisyonculara fırsat doğuyor.

“Kara listede olabilirsiniz, hiç çalışmıyor olabilirsiniz hatta bir geliriniz de olmayabilir. Ama size her durumda kredi hazır’ gibi vaatler sunan bu kişiler çeşitli yollarla ya sizi dolandırıyor ya da çıkardığı kredi üzerinden komisyonunu alıyor.

Sistem iki şekilde işliyor. Birincisi kredi komisyoncular adı verilen şebekeler. Bu kişiler anlaştıkları banka müdürleri vasıtasıyla belli bir limite kadar kredi çıkarılmasını sağlayabiliyor. Kredi siciliniz bozuk olsa dahi, şube yetkisinde olan belli meblağları alabiliyorsunuz. Örneğin 40 bin liralık bir krediye başvurdunuz. Kendine kredi danışmanı diyen komisyoncu sizden tüm evraklarınızı alıyor. Banka müdürü vasıtasıyla başvurunuz yapılıyor. Çıkan kredinin yüzde 25’lik kısmı (10 bin TL) müdür ve komisyoncu arasında bölünüyor. Sizin elinize 30 bin lira geçiyor. İnternet siteleri bulunan, çağrı merkezleri olan ve kurumsal şirket gibi davranan bu komisyonculara yılda binlerce kişi başvuruyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi