İktidarın 2028 “güvenlik” planı: İhbarcılık ve özel güvenlik teşvik edilecek

İktidarın 2028 “güvenlik” planı: İhbarcılık ve özel güvenlik teşvik edilecek
Cumhurbaşkanlığının hazırladığı 5 yıllık kalkınma planında, SADAT gibi kurumların faaliyetleri nedeniyle muhalefetin paramiliter grupların varlığından endişe etmesine neden olan “özel güvenlik hizmetlerinin” geliştirilmesi hedefi de yer aldı.

5 yıllık Kalkınma Planı’nın “Güvenlik hizmetleri” başlığı altında sıralanan hedefler, iktidarın önümüzdeki 5 yılda güvenlik gerekçesiyle toplumu daha çok gözetim altına alarak demokratik hak ve özgürlükleri sınırlamayı amaçladığını da ortaya koydu.

Planın amaç kısmında “Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde güvenliğin tüm yönleriyle ele alınarak huzur ve güven ortamının sürdürülebilir kılınması, vatandaş odaklılık, şeffaflık, hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda ve önetkin bir yaklaşımla güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesi, güvenlikle ilgili ürün ve teknolojilerde kendine yeterliliğin güçlendirilmesi ve suçla mücadele bilincinin artırılarak vatandaş katılımının sağlanması temel amaçtır” denildi.

Planda şu hedefler sıralandı:

İHBARCILIK VE ÖZEL GÜVENLİK GELİŞTİRİLECEK: “Vatandaşla kolluk güçleri arasındaki güven esasına dayanan ilişkinin geliştirilmesi amacıyla toplum destekli kolluk yaklaşımı güçlendirilecektir.
Suçla mücadelede önleyici güvenlik tedbirleri artırılacaktır.
Suça yönelik bildirim ve ihbar sistemi geliştirilecek, suçun önlenmesine yönelik halk katılımı artırılacaktır.
Güvenlik hizmetlerine erişim kolaylaştırılacaktır. Genel kolluk ile özel güvenlik arasındaki ilişki ve işbirliği güçlendirilecek, özel güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanacaktır.
Özel güvenlik kuruluşlarının eğitim programları geliştirilecek, bu birimlerin denetiminde etkinlik artırılacaktır.

SINIR GÜVENLİĞİ: Sınır güvenliğinin etkinliği artırılacak, teknolojik ve fiziki altyapı geliştirilecek, sınır yönetimi alanında ortak analiz ve raporlama çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla veri toplama
kapasitesi güçlendirilecektir. Yasa dışı göçle mücadelede etkinlik artırılacaktır.
Kara sınır güvenliğinin sağlanması için risk değerlendirmesine dayalı güvenlik duvarı, gözetleme kulesi, algılayıcı sistemler, güvenlik yolları gibi gerekli fiziki ve teknolojik güvenlik
sistemleri geliştirilecektir.
Kıyı sınır güvenliği için gerekli karakol, liman, rıhtım, makine ve teçhizat altyapısı güçlendirilecektir.

‘GÜVENLİK’ YATIRIMLARI: Ülkemizin güvenliğini tehdit eden akımlarla önetkin bir yaklaşımla mücadele edilebilmesi için akademik çalışmalar ve analizler yapılacaktır.
Tüm suç türlerine karşı risk ve tehdit değerlendirmesi, suç potansiyeli incelemesi yapılarak suçun önlenmesi konusunda gerekli tedbirler alınacaktır. Güvenlik hizmetlerinin sunumunda kalite ve etkinlik artırılacaktır. Güvenlik kuruluşlarının kurumsal, hukuki, teknik ve teknolojik altyapısı ile beşeri kapasitesi nitelik ve nicelik olarak geliştirilecektir.
Güvenlik çalışanlarının uzmanlaşmasının geliştirilmesi yönünde düzenlemeler yapılacaktır. Güvenlik hizmetlerinde kullanılan yazılım, donanım, araç-gereç ve taşıtların yerlilik oranı artırılacaktır.

‘TERÖRLE MÜCADELE’: Terör ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye çok boyutlu, bütüncül ve önetkin bir yaklaşımla devam edilecektir. Terörü kaynağında yok etme ve kesintisiz operasyon anlayışıyla terör örgütlerinin eylem ve finansman faaliyetleri baskı altına alınarak hareket kabiliyetleri kısıtlanacak, maddi ve lojistik destekleri yok edilecektir.
Terörle mücadele hizmetlerinde suç önleme stratejileri ile bilimsel mücadele yöntemlerinin uygulamaya dönüşümünü sağlayan eğitimlere devam edilecektir.

‘TERÖR PROPAGANDASI’NA ÖNLEM: Terör örgütlerinin propagandası, teröre yol açan radikalleşme ve şiddete varan aşırıcılıkla mücadele edilecek, devletin gerçekleştirdiği hizmetler konusunda kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilecek, toplumu bilinçlendirmeye yönelik projeler uygulanacaktır.

NATO ÜLKESİ OLMASININ AVANTAJLARI: BM, Avrupa Konseyi, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlarda terörizmle mücadele alanında Türkiye’nin görünürlüğünün ve etkinliğinin artırılması ile ülkemizin bu yöndeki tezlerinin muhataplara aktarılması amacıyla yürütülen çalışmalar artırılacaktır.
Ülkemiz için öncelik taşıyan konularda NATO üyeliğinin sağlamış olduğu imkânlardan azami bir şekilde faydalanılacak, terörizmin sadece ülkemiz için tehdit oluşturmadığının anlatılması yolunda gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir.
Yabancı teröristlere karşı gerekli önlemler alınacak, yabancı teröristlerle mücadelede ulusal ve uluslararası işbirliği artırılacaktır.

VERİ PAYLAŞIMI: Veri paylaşım altyapısı oluşturularak paydaş kurumlarla veri bütünlüğü sağlanacaktır. Güvenlikle ilgili veri paylaşımı ve ortak bilgi sistemleri altyapısı geliştirilerek güvenlik veri altyapısı büyük veri incelemesine olanak sağlayacak şekilde düzenlenecektir.
Güvenlikle ilgili iletişim altyapısı geliştirilip genişletilecek, iletişimin daha hızlı ve güvenli olması sağlanacaktır.

YAPAY ZEKA VE ROBOT KULLANIMI: Güvenlik hizmetlerinin sunumunda yapay zekâ, robot teknolojisi, büyük veri analizi, iletişim ve uzay teknolojisi gibi teknolojilerden etkin olarak yararlanılacak, bu alanda yerli teknoloji ve üretim geliştirilecektir.

UYUŞTURUCU VE ORGANİZE SUÇLA MÜCADELE: Güvenlik kuruluşlarının uyuşturucuyla mücadele kapasitesi artırılacaktır.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların izlenmesi amacıyla veri toplama kapasitesi güçlendirilecektir.
Uyuşturucu ile bağlantılı suçlar değerlendirilerek kolluk kuvvetlerine ve kamuoyuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları artırılacaktır.
Uyuşturucuyla mücadelede ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği ve eşgüdüm geliştirilecektir.
Organize suçlar ve kaçakçılıkla mücadeleye çok boyutlu, bütüncül ve önetkin bir yaklaşımla devam edilecektir.
Organize suç türleri ve terör örgütleri arasındaki bağlantılar belirlenecek, suçun oluşmadan önlenmesine yönelik çalışmalar geliştirilecektir. (Kısa Dalga)

Gündem