İlaç zammına tepki: Ekonomik soykırımın ürünü, vatandaşın hayatını tehlikeye atıyor

İlaç zammına tepki: Ekonomik soykırımın ürünü, vatandaşın hayatını tehlikeye atıyor
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ilaç fiyatlarına Euro kuru yoluyla yapılan zammı eleştirerek "ekonomik soykırımın ürünü" olduğunu ve vatandaşın hayatını tehlikeye attığını söyledi.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan Türk lirası cinsinden 1 euro değeri, yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48,41 TL, diğer ürünlerde ise 25,30 TL oldu.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuruna yapılan yüzde 30,5’lik zammı eleştirdi. Sarı, şunları kaydetti:

KDV artışı ile de yüzde 35 zam gelmişti

“İlaç, yemek gibi, su gibi yaşamsal öneme sahiptir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnamesiyle ilaç Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı. Vatandaşın alım gücünün hızla düştüğü bir ortamda hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem vatandaş hem de eczacılara büyük bir yük getirecek bu artış derhal geri alınmalı.

Ekmek gibi, su gibi hayati öneme sahip ilaca da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar ile zam yapıldı. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden 1 euro değeri, temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Seçimden sonra ilaca KDV artışı ile birlikte vatandaş yaklaşık yüzde 35 daha fazla ödemek zorunda bırakıldı. Zamlar, vatandaşın hayatını tehlikeye atar duruma geldi.

Eczacılar da zarar ediyor

Bununla birlikte eczacılarımızla hastalarımızı karşı karşıya getiren iktidarın yarattığı enflasyonist ortamda ilaç fiyatları arttıkça düşük kârlı baremdeki ilaç sayısı artarak eczacılarımız zarar ettirilmektedir. Bu kısır döngüyü yaratan iktidar, kangren olan bu soruna da çözüm üretmemiştir. Ayrıca hastalarımızın ödemek zorunda kaldığı katılım payı, fiyat farkı, muayene ücretinden doğan ücretlerin de azaltılması için bir düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir. Dışa bağımlılık, adete kanayan yaramız. Stratejik ve yaşamsal öneme sahip olan yerli ilaç üretiminin her aşamasını kapsayacak şekilde dışa bağımlılığı azaltacak tedbirlerin acilen alması gerekmektedir.” (ANKA)

Gündem