İlber Ortaylı A Haber'de: Mülteci gelsin... İlber Ortaylı Halk TV'de: Mülteci gelmesin...

İlber Ortaylı A Haber'de: Mülteci gelsin... İlber Ortaylı Halk TV'de: Mülteci gelmesin...
Tarihçi İlber Ortaylı'nın iktidara yakın kanalda mülteci yanlısı, muhalif kanalda mülteci karşıtı söylemleri sosyal medyada gündem oldu.

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, iktidar yanlısı A Haber’de katıldığı programda “Türkiye’nin mülteciye ihtiyacı var. Yaşlanıyoruz” dedi. Ortaylı şu ifadeleri kullandı:

"Yaşlanıyoruz. Dua etmeliyiz ki bünyemiz bu yaşlılığı kaldırmaya müsait. Bize kan verecek, destek verecek unsurlar var. Nasıl İsrail'i Yahudilik besliyorsa bir yerde, nasıl ABD göç ülkesi vasfını koruyorsa -şüpheli ama- bizi de kültürel azınlıklarımız koruyacak, çok açık. Ve biz bu asrın ortalarına kadar kendi demografimiz itibariyle genç ülke olacağı, sonradan da ihtiyarlaşmayacağız onların sayesinde. Bu önemli.

Hele Afganları istemeyiz falan. Kim toplayacak senin meyvelerini, koyunlarına kuzularına danalarına kim bakacak, bir insan bir şeyi bilir de konuşur. Bir köylere gidip bakın, bakalım köylüler sizin gibi mi düşünüyor adamlar hakkında. Bu gibi şımarıklıkların veya bilmeden konuşmalara şiddetle karşıyım. Ve bunlarla politika yapılmaz."

Ancak İlber Ortaylı'nın muhalif yayın yapan Halk TV'de mayıs başında katıldığı programda ise mültecilere tepki gösterdiği arşivlerden çıktı.

Ortaylı Halk TV'de katıldığı programda "Bir takım milletlerin adamların bura ile ne ilişkisi var. Niye benim vatandaşım olsun. Türkiye göç ülkesi değil ki. Türkiye, ABD veya Uruguay değil. Öyle kurulmamış" demişti.

Gündem