İliç komisyonu iki bakanlığı karşı karşıya getirdi

İliç komisyonu iki bakanlığı karşı karşıya getirdi
Meclis İliç Maden Faciası Araştırma Komisyonu’nda iki bakanlık karşı karşıya geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı suçlarken, Çevre Bakanlığı yetkilileri de bizim ilgimiz yok diye kendisini savundu.

İBRAHİM GÜNDÜZ


13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen ve 9 işçinin diri diri toprak altında kaldığı İliç-Çöpler Altın Madeni Faciası üzerine TBMM’de oluşturulan Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz Salı günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan başkanlığındaki bakanlık heyetini dinleyen komisyon bugün de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı başkanlığındaki bakanlık heyetini konuk etti.

Salı günü yapılan toplantıda, Enerji Bakanlığı yetkilileri İliç-Çöpler Altın Madeninin jeoradar görüntülerini yayınlamış ve çöküşün bağıra bağıra yaşandığını ortaya koymuştu.

Enerji Bakanlığı yetkilileri bu facianın sorumlusu olarak da siyanürlü altın madenini işleten ANAGOLD şirketi ile liç sahasından sorumlu olduğunu söyledikleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı göstermişti. Yani Enerji Bakanlığı açıkça Çevre Bakanlığı’nın çöküşten sorumlu olduğunu ifade etmişti.

Komisyonun bugün yapılan toplantısında konuşan Çevre Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatma Varank, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz ise konuşmalarında liç sahasından kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

"Bizim ilgimiz yok"

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz’in sunumu sırasında birkaç kez liç sahasından Çevre Bakanlığı’nın sorumlu olmadığını söylemesi üzerine, CHP milletvekilleri Mustafa Sarıgül ve Deniz Yavuzyılmaz soru yönelttiler. Sarıgül ve Yavuzyılmaz, iki gün önce sunum yapan Enerji Bakanlığı yetkililerinin liç sahasından Çevre Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu söylediklerini hatırlatması üzerine Genel Müdür Akdeniz, “Ben görev alanımızda yığın liçi olmadığını söylüyorum... Bizim liç sahasının prosesiyle ilgili görevimiz yok. Bizim görevimiz değil. Liçin işlenmesi ve uygulamasıyla ilgili bizim görevimiz yok... Bizim mevzuatlarımızda işletme prosesiyle ilgili yetkilisiniz diye bir madde yok” diye konuştu.

Komisyon çalışmalarına devam ederken, iki bakanlığın karşılıklı suçlamalarının nereye varacağı ise merakla bekleniyor.

Gündem