İliç'deki siyanür havuzunun üzerinden kuş bile uçamıyor, düşüp ölüyorlar

İliç'deki siyanür havuzunun üzerinden kuş bile uçamıyor, düşüp ölüyorlar
Erzincan İliç'te Anagold'a ait Çöpler Altın Madeni'ndeki facianın 3'üncü gününde şirkete ait siyanür havzasında çok sayıda ölü kuş görüntülendi. Şirkette çalışan bir işçi havuzun üzerinden uçan küçük kuşların önce baygınlık geçirip düştüğünü sonra öldüklerini anlattı.

İliç'te Çöpler Altın Madeni faciasının yaşandığı saha da Anagold'a ait siyanür havzasına su içmek için inen kuşların öldüğü görüntülere yansıdı.

Gazete Duvar'dan Evrim Deniz'in aktardığına göre siyanür havzasının etrafında ağır bir koku var.

Sahada çalışan bir Anagold şirket işçisi kuşların siyanür havzasını su sandıklarını ve içmek için indiklerinde önce bayıldıklarını sonra da saatlerce çırpındıktan sonra öldüklerini anlattı.

İşçi, "Kuşlar düşünce çok üzülüyoruz. Saatlerce orada debelenip ölüyorlar. Bizler oraya inemiyoruz. Zaten içeride görüntü almamız kesinlikle yasak" dedi.

"Konuştuğum görülürse beni şehirde barındırmazlar"

Bölgede olanları anlatan işçi, konuştuğu için tedirgin olduğunu şu sözlerle anlattı "Sizinle konuştuğum görülse beni işten atarlar. Şehirde barındırmazlar. Daha küçük cüsseli kuşlar ise bazen uçarken sersemleyip düşüyor. Basından gelenler görüntülemesin diye de etrafa beyaz naylonla örttüler."

DİSK Genel Sağlık Başkan Vekili Ahmet Remzi Atasoy, ise "Kapalı ve yağmurlu havalarda kuşlar buharlaşan siyanürden etkilenerek düşer. Ve can çekişerek ölür" dedi.

Yeni bir kayma riski

Aynı zamanda Anagold fabrika sahasına giden ve göçüğün olduğu alanı gözlemleyen Atasoy, çevrede arama kurtarma çalışmalarının yapılmadığını ağır makinalarının çalışabileceği bir zeminin olmadığını ve yeni bir toprak kayması ihtimalinin olduğunu dile getirdi. (Kısa Dalga)

Gündem