İliç'te liç alanına başka şirketin oksitli cevheri yığılmış

İliç'te liç alanına başka şirketin oksitli cevheri yığılmış
Erzincan İliç'teki facia ile ilgili ÇED raporunda yer alan bilgilere ilişkin CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Anagold’un işlettiği altın madeninin içindeki liç sahasına, alanın dışındaki başka bir şirkete ait maden ocağından da oksitli cevher getirilip yığıldığını söyledi.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Deniz Yavuzyılmaz, İliç’te faciaya neden olan altın madenindeki liç sahasında 5. ve 6. fazlar inşa edilmeden, bu fazların inşa edilmiş gibi gösterildiğini ve madenin kapasite artışnın bu doğrultuda 58 milyon ton kapasiteli liç alanının 85.3 milyona çıkarıldığını açıkladı.

Yavuzyılmaz, Anagold’un işlettiği altın madeninin içindeki liç sahasına, alanın dışındaki başka bir şirkete ait maden ocağından da oksitli cevher getirilip yığıldığını bildirdi.

Evrensel Gazetesi'nin haberine göre Yavuzyılmaz, “Bu olay Türkiye’nin en büyük çevre felaketlerinden biri” dedi.

Anagold’un yüzde 80’i Amerika ve Kanada merkezli ve Amerika ve Kanada borsalarında işlem gören SSR Mining şirketine, yüzde 20’sinin ise Çalık grubuna bağlı Lidya Madenciliğe ait olduğunu belirten Yavuzyılmaz şunları ifade etti: “Anagold’un işlettiği altın madeninin içindeki liç sahasına, alanın dışındaki başka bir şirkete ait maden ocağından da oksitli cevher getirilip yığıldığını belgeleriyle tespit ettik. Bu şirketin adı da Kartaltepe Madencilik Anonim Şirketi. Bu şirket de Çöpler’in dışındaki başka bir ruhsat sahası olan Çakmaktepe Madenindeki oksit cevherini çıkarıyor ve Anagold’a ait olan maden sahasındaki liç kısmına getirip yığıyor.”

Böylelikle maden sahasında bir değil, iki şirketin üretim baskısı olduğunu vurgulayan Yavuzyılmaz; “Bu üretim baskısını kuran iki şirketin de sahiplerinin aynı olduğunu görüyoruz. Kartaltepe Anonim Şirketi de yüzde 80 ile SS Mining şirketine, yüzde 20 ile de Çalık grubuna bağlı Lidya Madenciliğe ait. Neticesinde de bir felaket gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

"Son iki yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış"

Facianın ÇED raporlarına yansıyan kısmının oldukça garip olduğuna dikkat çeken Yavuzyılmaz, “Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85.3 milyon tona çıkarılıyor. Oysa kullanılan ve kullanılması mümkün olan 4 faz var. Bu 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton. Bu fazlar 2021 yılında da dolmuş durumda. Kısaca son iki yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış. Ayrıca madenin denetimleri özel bir şirkete yaptırılıyor. Şirket normal denetimi düzgün yapmadığı gibi, kayma sonucunda da denetim yine aynı şirkete yaptırılıyor” şeklinde konuştu.

Olmayan fazlar inşa edilmiş gibi gösterilmiş

CHP'li Yavuzyılmaz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda İliç’te faciaya neden olan alın madenindeki liç sahasında 5. ve 6. fazlar inşa edilmeden edilmiş gibi gösterilmiş. Madenin kapasite artışı ise bu doğrultuda 85.3 milyona çıkarılmış" demişti. (Kısa Dalga)

Gündem