İliç'teki maden Dersim'de protesto edildi: Kapatılsın, sorumlular hesap versin

İliç'teki maden Dersim'de protesto edildi: Kapatılsın, sorumlular hesap versin
Erzincan İliç'te liç yığınında göçük meydana gelmesi ile yaşanan facia Dersim’de baro, kitle örgütleri ve yaşam alanı savunucuları tarafından protesto edildi. Toprak altında 9 işçinin kaldığı altın madeninin kapatılması için yürüyüş yapıldı.

Dersim’de, aralarında baro, kitle örgütleri, yaşam savunucuları ve siyasi partilerin olduğu kitle, İliç'yeki altın madeni ocağının kapatılması için yürüyüş düzenleyip, basın açıklaması yaptı.

DHA’nın aktardığına göre, 'Siyanüre hayır' pankartları taşıyan kitle grup, Sanat Sokağı'nda toplandı. Grup adına konuşan Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, faciadan önce kentte madenciliğe karşı çok kez uyarılar ve tepki gösterdiklerini söyledi.

"Ne bakanlık, ne mahkeme uyarılarımızı dikkate almamış"

Kalsen, şunları kaydetti: "Faaliyete girdiği 2008 yılından itibaren birbiri ardına ortaya çıkan felaketlerle sık sık ortaya çıkan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Kompleksi Maden İşletmesi Madenciliği ile yalnızca doğamız ve kaynaklarımız değil, aynı zamanda yaşamlarımız da yok ediliyor. Faaliyetleri günümüzde bilinen, mevzuatla dolanılarak, parça parça oluşturulmuş projelerle çok büyük miktarda kazanan Çöpler Kompleksi Maden İşletmesi'nin yarattığı tahribat ve oluşturulan tehlikeye dikkat çekmek için kent konseyi olarak basın açıklamaları, paneller, miting ve sempozyum düzenledik. Ne bakanlık ne yerel idare ne de mahkemelerce uyarılarımız dikkate alınmamış."

"Tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli"

Ciddi bir felaket ile karşı karşıya olduklarını belirten Kalsen, "Madenlerimiz, ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç'te meydana gelen felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap karar vermeli, tüm ÇED olumluları iptal edilmeli ve işletme durdurulmalıdır. İliç'te meydana gelen felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli. Yoğunlaşan bu metaller, etkili dozlara ulaştıklarında endokrin hastalık, tedavi enfeksiyonu, kanserler ve otizm gibi ciddi yaygınlığa neden olabilirler. Biz kent konseyi olarak süreci sürekli takip etmeye ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bilgimizi bu süreci daha büyük olumsuz sonuçlar üretmemesi konusunda kullanmakta ısrar ediyoruz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem