İlk küresel rapor: Çalışırken her beş kişiden biri şiddet ve tacize uğruyor

İlk küresel rapor: Çalışırken her beş kişiden biri şiddet ve tacize uğruyor
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün hazırladığı rapora göre, şiddet mağdurlarının yalnız yarısı, genellikle de şiddet ve tacizin birden çok biçimini yaşadıktan sonra başkalarına anlatıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iş yerlerinde yaşanan şiddet ve tacize dair ilk kez küresel çapta bir rapor hazırladı.

“Çalışma yaşamında şiddet ve taciz deneyimleri: İlk küresel araştırma” adlı rapor, sorunun büyüklüğünü ortaya koyuyor.

121 ülkeden 15 yaş üstü yaklaşık 75 bin çalışanla mülakat yapılarak hazırlanan raporun bulgularına göre, çalışanlardan her 5 kişiden en az biri (yaklaşık yüzde 23), iş yerinde fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet veya tacize uğradığını belirtiyor.

Mağdurların yalnız yarısı bu deneyimlerini, genellikle de şiddet ve tacizin birden çok biçimini yaşadıktan sonra başkalarına anlatıyor.

Açığa vurmama veya başkalarına anlatmamanın en yaygın nedenleri “zaman kaybı” ve “itibar kaybı kaygısı” olarak açıklanıyor.

Kadınların deneyimlerini paylaşma oranı erkeklere göre daha yüksek (Kadınlarda yüzde 60,7, erkeklerde yüzde 50,1).

Dünya genelinde çalışan kadınlar ve erkeklerin yüzde 17,9’u psikolojik şiddet ve tacize, yüzde 8,5’i fiziksel şiddet ve tacize uğradığını belirtiyor. Erkeklerde fiziksel şiddet ve tacize uğrama oranı kadınlardan daha yüksek.

Ankete katılanların yüzde 6,3’ü cinsel şiddet ve tacize uğradığını bildiriyor. Cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı erkeklerden daha fazla.

Şiddet ve tacizin farklı türlerine uğraması en muhtemel gruplar ise gençler, göçmen işçiler, ücretli çalışan kadın ve erkekleri kapsıyor. Genç kadınların cinsel şiddet ve tacize uğrama olasılığı genç erkeklere göre iki kat; göçmen kadınların, cinsel şiddet ve tacizi bildirme olasılığı ise göçmen olmayanlardan iki kat daha yüksek.

Beş mağdurdan üçü, çalışma yaşamında şiddet ve tacize birden çok kez uğradığını bildiriyor.

Raporun sonuçlarını değerlendiren ILO Yönetişim, Haklar ve Diyalogdan sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Manuela Tomei, “İnsanların çalışma yaşamlarında şiddet ve tacize birden çok kez uğradığını öğrenmek acı veriyor. Rapor bize, çalışma yaşamında şiddet ve tacizi sona erdirmek için yapmamız gereken çok şey olduğunu gösteriyor. Umarım ki Rapor sahada eylemi ve 190 sayılı Sözleşme’nin onaylanmasını ve uygulanmasını hızlandıracaktır” diyor. (Kısa Dalga)

Dünya