İlk Kürtçe çocuk çizgi romanı 'GOG' yayında

İlk Kürtçe çocuk çizgi romanı 'GOG' yayında
İlk olma özelliğini taşıyan, Kurmanci ve Zazaca lehçelerinden oluşan çizgi roman ağırlıklı dijital çocuk dergisi GOG, yayın hayatına başladı.

GazeteDuvar’dan Ferhat Yaşar’ın özel haberine göre, çizgi roman ağırlıklı aylık dijital çocuk dergisi GOG, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde yayın hayatına başladı. Alanında bir ilk olan dergi adını, eski bir Kürt çocuk oyunundan alıyor. Pek çok karakterin maceraları ile eğitici içeriklerin yer aldığı dergi, 7-14 yaş grubuna yönelik olarak hazırlanıyor.

Vahşi Batı’nın ünlü kovboyu Red Kit’in de yer aldığı dergide, hayvanlarla konuşabilen cesur küçük Kızılderili Yakari’nin barışçı ve doğa dostu serüveni, evinde huzurla yaşamak isterken kendini Vikinglerin dünyasında bulan ve ailesini korumak için savaşmak zorunda kalan Thorgal’ın ve yanında yaşadığı gölün karşı kıyısının iyi ile kötü arasında savaşın sürdüğü büyülü bir dünya olduğunu keşfeden Milo’nun hikâyesi yer alıyor.

GOG dergisi Genel Yayın Yönetmeni İmam Cici, "Kürtler hikâye dilini anlatırken bir sürü enstrüman kullanıyorlar; film çekiyorlar, şiir yazıyorlar ama bir kültürün içerisinde çizgi roman, karikatür ya da çizgili mizah olmaması çok büyük bir eksikliktir. Bu eksikliği gidermek için de bir çizgi roman kültürü yaratmak gerekiyor" dedi.

Kürt kültüründe çizgiyle anlatım eksikliklerini gidermeyi hedeflediklerini belirten Cici, masalları ve destanları anlatmak istediklerini belirterek şunları söyledi:  “İlk olduğu için duygusal anlamda büyük bir destek var ve haber anlamında büyük ilgi görüyor. Ama bu satışa ne kadar yansır bilmiyorum. Dijitalde okumaya sahip olan insanlar bu dergi ile ilgilenmiyorsa bile en azından dijital okumaya sahip olan insanlara hediye edebilirler. Takip ederek basılı hale geçmesi için imkan sağlayabilirler. Böylece Kürt kültüründe var olan çizgiyle anlatım yoksunluğunu ortadan kaldırırız. Çizerler de kendi dillerinde iş üretir hale gelirler, bunun için alan oluşur, yeni çizerler ortaya çıkar. Coğrafyamızın masallarını ve destanlarını da anlatmak istiyoruz. Masal olarak ve kitap olarak var ama çizgiyle anlatım çok güçlü bir anlatım çocuklar için. Çocuklar art arda gelen karelerle birlikte dille ilgili sorunları olsa bile birbirini takip eden resimlerin eğlenceli tarzından dolayı çok daha rahat okuyor.”

Gündem