İmamoğlu’na başka, MHP’liye başka: Adaletin ‘YSK terazisi’nde farklı farklı ayarlar

İmamoğlu’na başka, MHP’liye başka: Adaletin ‘YSK terazisi’nde farklı farklı ayarlar
YSK Başkanı’na “karaktersiz” diyen vatandaşa beraat kararından sonra AKP’nin YSK temsilcisine “namussuz, alçak” diyen MHP’liye de cezasızlık kararı çıktı.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu mahkûm ederek, kararın onanması halinde, siyasi yasaklı hale getirmesi tartışılırken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine yönelik başka hakaret davalarından sanıklar lehine çıkan mahkeme kararları dikkat çekiyor.

Ankara’daki bir vatandaşın YSK Başkanı Sadi Güven’e, 2017 yılındaki referandumda mühürsüz oyların geçerli sayılması kararından sonra “Şark kurnazı, karaktersiz” diyen vatandaşın beraat kararı verildiğini ve bu kararın kesinleştiğini Kısa Dalga duyurmuştu.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre de AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Recep Özel'e "Namussuz, alçak, aciz", "Kendini tımar et" sözleriyle hakaret eden MHP'li eski Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkında önce para cezası verildi, sonra da hükmün açıklanması geri bırakıldı.

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde MHP'li Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile AKP'nin YSK temsilcisi Recep Özel arasında tartışma yaşandı. Günaydın, 11 Mart 2019 tarihinde katıldığı bir televizyon programında Recep Özel hakkında "Namussuz, be alçak herif, aciz bir insansın, cahil herifler", "Vizyonsuz diyen adam kendini bir tımar etsin" ifadelerini kullandı.

Kamu görevlisine hakaretten kamu davası açıldı

Yayının ardından Isparta Cumhuriyet Başsavcılığınca Günaydın hakkında kamu görevlisine hakaretten TCK'nın hakaret suçlarını düzenleyen 125/1 ve 125/4 maddelerinin yanı sıra, kişinin kamu görevinin üstlenilmesinden atanmaya ve seçime tabi bütün memuriyet hizmetlerinden yoksun bırakılmasını düzenleyen TCK'nın 53/1 maddesinden dava açıldı.

2 Aralık'ta davayı karara bağlayan Isparta 6. Asliye Ceza Mahkemesi, programın CD çözüm tutanağından Günaydın'ın iddia konusu olan ifadeleri kullandığının sabit olduğu sonucuna varırken, Günaydın hakkında yeterli, etkin ve caydırıcı olacağı gerekçesiyle alt sınırdan adli para cezasına hükmedildi.

Alt sınırdan verilen cezada hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı

Isparta 6. Asliye Ceza Mahkemesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme önce, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin İmamoğlu kararındaki uygulamasından farklı olarak, temel cezayı alt sınırdan tuttu. Belirlediği hürriyeti bağlayıcı cezayı adli para cezasına çevirdi. Sonra bu adli para cezasını 1/6 oranında artırdı.

Isparta Asliye Ceza Mahkemesi, MHP'li Günaydın'a, yine İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin İmamoğlu'na uygulamadığı "iyi hal" indirimi uyguladı. Böylelikle ceza, hükmün açıklanmasının ertelenmesi sınırının altına düşmüş oldu.

Günaydın'ın kişilik özellikleri ve duruşmadaki tutumunu da dikkate alan Isparta Asliye Ceza Mahkemesi, belirlediği adli para cezası için de hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı verdi. Buna göre Günaydın 5 yıl içinde suç işlememiş olursa AKP'nin YSK temsilcisine hiç hakaret etmemiş ve hakkında dava açılmamış gibi olacak.

Gündem