İmamoğlu'ndan Kurum'a: Projelerimizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz

İmamoğlu'ndan Kurum'a: Projelerimizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 10 ayrı temada oluşturulan "Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul" projesinin tanıtımında konuştu. İktidara 'proje'ler üzerinden göndermede bulunan İmamoğlu, "Her projemizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz, kendi projeniz gibi anlatabilirsiniz. Dünyaya bizim baktığımız gibi bakmadığınız sürece sonuç almanızı beklemiyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, rakibi Murat Kurum'un kendi projelerini örnek aldığını belirtirken, dayanıklı İstanbul projesiyle 2050 planı hazırladıklarını kaydetti.

Ekrem İmamoğlu açıklamalarında şunları ifade etti:

- Bugünden başlayarak 10 ayrı temada İstanbul'u geleceğe taşıyacak projelerimizi açıklayacağım. Projelerimizin tamamı halkçı adil, şehrimizi dönüştüren projelerdir.

- 'Yok mu artıran' mantığı bizde olmadı olmaz. Kopyala yapıştır yaparak kendi projeleri gibi sunmak isteyenlere söylüyorum; her projemizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz, kendi projeniz gibi anlatabilirsiniz. Dünyaya bizim baktığımız gibi bakmadığınız sürece sonuç almanızı beklemiyoruz. Proje deyince beton ve rant anlıyorsunuz, biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz.

'Toplanma alanları imara açıldı'

- Göreve gelince gördük ki İstanbul'da afete karşı bir proje yapılmamış. İBB kentsel dönüşümden resmen çekilmiş, sorumluluk bakanlık ve ilçe belediyelerine bırakılmıştı. 'Hiçbir şey yapmamışlar' demek elbette haksızlık ama özellikle İBB'yi sürecin dışına itmeleri çok kötü bir sonuca neden oldu.

- Deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Belediyenin elinde rezerv alan olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler, KİPTAŞ eliyle rezidans ve lüks konutlar ürettiler. Bugün yaşadığımız yüksek kira sorununun kaynağı da budur.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli ilan edilen 69 alandan sadece 2'si gerçek riskli alan. Bu çok vahim bir durum. Tabir-i caizse görevinizi kötüye kullanıyordunuz. Bir tarafta büyük hasar ve can kaybına yol açacak yerler varken, kentin kuzey alanına yönelmişlerdi.

"Kentsel dönüşümde vatandaşımızla yüzde 100 uzlaştık"

- Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alana sıkıştırarak baş başa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu. Kentsel dönüşüm tabirini vatandaşlar duymak istemiyordu. Kentsel dönüşümle ilgili inanılmaz bir önyargı oluşmuştu. Yıllar boyunca çözümsüz kalmış alanlarda umutsuz vatandaşlarımızla anlaşarak yeni bir dönemin başladığını gördük. Örneğin Eyüpsultan Yeşilpınar mahallesinde yıllardır çözülmemiş sorunları çözdük.

- İstanbul Deprem Konseyi Kurulması için güçlü çağrılarda bulunduk. Maalesef çağrılarımız karşılıksız kaldı. İBB’nin davetli olmadığı Afet Koordinasyon toplantıları organize edildi. Bütün bu ötekileştirici tabloya rağmen heyecanımızı kaybetmeden konuyu tüm boyutlarıyla ele almak üzere toplantılar düzenledik. Dayanıklı İstanbul için vizyon 2050 planı hazırladık.

- Kentsel dönüşüm projelerini bizle yapmak isteyen vatandaşlarımıza kamu bankalarından bir kuruş kredi verilmemesine rağmen yolumuza devam ettik. Kentsel dönüşümde vatandaşımızla yüzde 100 uzlaştık. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, toplam 5 bin 925 konutu sahiplerine teslim ettik.

- Biz bu işi biliyoruz. Halkçı, çevreci ve sorun çözen bir anlayışla yapıyoruz. Hakikat ötesi kampanya yapan bazı kişiler bize hesap soruyor. Asla doğru olmayan bir vaat setinin hesabını soruyorlar. Kalıcı bir çözüm için iş birliğine ihtiyacımız var. (ANKA)

Gündem