IMF büyüme tahminlerini düşürdü: Türkiye 2.7'ye çekildi

IMF büyüme tahminlerini düşürdü: Türkiye 2.7'ye çekildi
IMF, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda savaş nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdü. Kuruluş, 2022 yılı için Türkiye’nin büyüme tahminini 3,3’ten 2,7’ye, dünyanın ise 4,4’ten 3,6’ya çekti.

IMF'in, Küresel Görünüm Raporu'nda savaşla ortaya çıkan, gıda, enerji ve tedarik şokunun özellikle gelişmekte olan ekonomileri olumsuz etkileyeceği belirtilerek, dünya ekonomisinin büyümesinin yavaşlayacağı belirtildi.

Türkiye’nin 2022 büyümesi yıl başındaki güncellemeden 0,6 puan aşağı çekilerek 2,7 olarak tahmin edildi. 2023 büyümesi 3.0 olarak öngörüldü. Dünya’nın ise 2022 ve 2023’te 3,6 oranında büyüyeceği tahminine raporda yer verildi. Yıl başında dünya için 2022 büyümesi 4,4, 2023 büyümesi 3,8 olarak tahmin edilmişti.

Raporda, “Savaşın ekonomik etkileri, bir depremin merkez üssünden çevreye yayılan sismik dalgalar gibi, emtia piyasaları, ticaret ve finansal bağlantılar yoluyla her yere yayılıyor” denildi. Bir bölgede çıkan arz şokunun diğer ülkeleri de etkilediği belirtilerek bunun fiyat yükselişlerine yol açtığı, zamanla hafiflemekle birlikte 2023 sonuna kadar enflasyon baskısının süreceği kaydedildi. Raporda gelişmekte olan ülkeler için finansal güçlüklerin sürdüğü de vurgulandı.

RUSYA VE UKRAYNA ETKİSİ

Raporda, Rusya ve Ukrayna’nın, petrol, gaz, metal, buğday ve mısır tedarikçisi olduğu hatırlatıldı. Bu ürünlerde yaşanan arz düşüşünün fiyatları sert şekilde artırdığına işaret edilerek, Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika’nın bu fiyat artışından en fazla etkilenen bölgeler olduğu; gıda ve yakıt fiyatlarındaki artışların Amerika ve Asya bölgelerinin de dahil olacağı şekilde düşük gelirli haneleri zorlayacağı vurgulandı. Raporda, “Savaş, pandemi boyunca küresel ekonomiyi etkileyen ve enerji, tarım sektörlerindeki arz azalmasından daha fazla sektörde erişim sorunu çıkaran bir dizi arz şokuna katkıda bulunuyor” denildi.

Küresel tedarik zinciri nedeniyle bir ülkedeki üretim azalışının başka ülkeleri etkileyerek hızla yayılma gösterebileceği belirtilen raporda, Rusya ve Ukrayna’nın özel nitelikli sanayi girdileri ürettiği, bunların tedarik sorununun Avrupa’daki otomobil üreticilerini zorlayacağı, Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki bazı ülkelerin Rusya ile doğrudan ticareti ve Rusya’da yaşayan vatandaşlarının gönderdiği havalelere bağımlılığı nedeniyle kayıplara uğrayacağı anlatıldı. (Kısa Dalga)

Ekonomi