İngiliz bankası hesapladı: İklim krizinden hangi para birimi ne kadar etkilenecek?

İngiliz bankası hesapladı: İklim krizinden hangi para birimi ne kadar etkilenecek?
İngiliz bankası Barclays, hangi para biriminin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini modelledi. En iyi performansı euro gösterirken, Çin'in çevre yerine büyümeye önem veren politikası nedeniyle yuanın gelecekte ciddi değer kaybı yaşaması bekleniyor.

İngiliz bankası Barclays, hangi ülkenin para biriminin iklim krizinden ne kadar etkileneceğini hesapladı. Ülkelerin ulusal verimlilik ve sermaye akışı öngörülerinin yanı sıra iklim bağlantılı faktörlerin de göz önüne alındığı modellemede, en dayanıklı para birimi euro çıktı. Çin ve Japonya'nın küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için daha fazla adım atmaması halinde de, en büyük kayıplara uğrayacak para birimlerinin yuan ve yen olacağı belirtildi.

'KÜRESEL ISINMA DÖVİZ KURLARINI ETKİLEYECEK'

Bankanın ikilim değişikliğinin döviz kurları üzerindeki olası etkilerini incelediği raporunda, yükselen sıcaklıkların ve bununla bağlantılı ekonomik maliyetlerin para birimleri üzerinde somut ve ciddi riskler yaratabileceği belirtildi.

EN İYİ PERFORMANSI EURO GÖSTERECEK

Bankanın iklim krizine dair en ağır senaryosunda en iyi para performansı gösteren para birimi ise euro oldu. Euro bölgesinin açık ticaret kurallarının küresel ısınmanın ekonomik etkilerini yumuşatmaya yardım ettiği belirtilirken, euronun dolar karşısında 2030'a kadar yüzde 0.5 ve önümüzdeki 50 yıl içinde ortalama yüzde 3.9 oranında değer kazanacağı öngörüldü.

YUAN VE YEN RİSKLİ

Yuanın ise 2030'a kadar yüzde 5.5, sonraki 10 yılda yüzde 7 oranında değer kaybı yaşayacağı, bu kayıpların sonraki dönemde her 10 yılda yüzde 10'u aşabileceği belirtildi.

NASIL HESAPLANDI?

Barclays bankasının modellemesinde, ülkelerin büyüme oranlarının ve para birimlerinin iklim değişikliğinden nasıl etkilenebileceği hesaplanırken, önümüzdeki 50 yıllık ulusal verimlilik ve sermaye akışı öngörüleri kullanıldı. Yükselen deniz seviyeleri, ürün çeşitliliği, hastalıkların ortaya çıkmasındaki değişiklik, turizm ve sıcaklık artışının emek verimliliği üzerindeki etkisi gibi faktörler de hesaba katıldı.

Rapora göre, geçtiğimiz 10 yılda aşırı hava olayları nedeniyle dünya çapındaki kayıplar 1.38 trilyon doları bularak 1970 yılından bu yana sekiz kat arttı. Bu kayıpların, mevcut on yıllık sürede 2 trilyonu geçmesinin beklendiği de belirtildi.

Raporda, "Üretimde ve diğer üretim girdilerinde azalmaya sahne olan ülkeler aynı zamanda daha az sermaye akışı yaşayacak" denildi, bu durumun o ülkelerin para birimlerini değersizleştireceği vurgulandı.

ÇİN İÇİN 'BÜYÜME' UYARISI

Raporda, Çin'in son 20 yıldaki hızlı sanayileşmesi ve çevre politikalarında gevşek davranmasının, yuanın önümüzdeki 50 yılda reel değerinin yüzde 53'ünü kaybetmesine sebep olabileceği öngörüsü yer aldı. Barclays, "Büyümenin çevreden daha öncelikli görülmesi ve yerel bir çevreci ağın (sivil toplum kuruluşlarının, avukatların, gazetecilerin) bulunmaması, önemli sorunlar" ifadelerini kullandı.

JAPON YENİNİ DENİZ SEVİYESİ VURACAK

Japonya içinse en büyük tehdidin yükselen deniz seviyeleri olduğu belirtildi. Barclays, çevresel faktörlerin yenin değerinde 2030'a dek neredeyse yüzde 3 oranında, 50 yıl içinde de toplamda yüzde 50 düşüşe yol açabileceği uyarısında bulundu. Raporda, Japon yeninin bu yüzyılım ortalarında dünyanın en kötü performans sergileyen para birimlerinden biri haline gelebileceği tahmini yer aldı.

DOLAR İYİ BİR PERFORMANS SERGİLEYECEK

ABD dolarının ise Amerikan ekonomisinin çeşitlilik içeren doğası sayesinde çok kötü bir performans sergilemeyeceği öngörüldü. Modellemeye göre, Avustralya doları da, Japonya'dakine benzer yükselen deniz seviyesi riskine rağmen, ihracat ve açık ticaret sayesinde fazla etkilenmeyecek.

TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERE NE OLACAK?

Barclays'e göre, Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerinin para birimleri de küresel ısınmadan dolayı baskı hissedecek. (Kısa Dalga)

Ekonomi