İngiltere, 'ölüm gemisi' São Paulo’nun Cebelitarık’a girişini engelledi

İngiltere, 'ölüm gemisi' São Paulo’nun Cebelitarık’a girişini engelledi
İngiltere, tehlikeli kimyasal atıklar bulunan "ölüm gemisi" São Paulo'nun Cebelitarık Boğazı’na girişini engelledi.

İngiltere’nin, asbest ve başka tehlikeli kimyasal atıklar bulunan eski uçak gemisi São Paulo'nun Cebelitarık Boğazı’na girişini engellediği açıklandı. Bilgi Brezilya’da yayınlanan Exame gazetesinin internet sitesinde yayınlandı. Haberde “Türkiye Çevre Bakanlığı gibi İngilizler de, yasağın gemide asbest bulunmasından kaynaklandığını bildirdi” denildi. Çevirim içi izlemeye göre São Paulo Fas kıyılarında Akdeniz’in girişinde bulunuyor. São Paulo gemisinin bundan sonraki rotasının ne olacağı tartışılırken, uluslararası hukukun uygulanması bekleniyor.

TERK EDİLEN GEMİLER TEHLİKE ARZ EDİYOR

Öte yandan dünyanın en büyük gemi mezarlığı Batı Afrika ülkelerinden Moritanya’da bulunuyor. Ülkenin ikinci büyük şehri ve aynı zamanda ekonomik başkenti olan Noadibou’daki, Beyaz Burun kıyılarında 400’e yakın terk edilmiş gemi enkazı kaldırılmayı beliyor. Geçmiş yıllarda bazı Türk şirketleri batık ve terk edilmiş gemilerin enkazını kaldırarak ekonomik gelir elde etmeyi planlamış olsalar da bu sadece planda kalmıştı. Terk edilen yüzden fazla gemi ve demir yığını, balık rezervi yönünden zengin olan bölgede deniz ekosistemi için tehlike yaratıyor.

MALİYETLİ DİYE MEZARLIĞA TERK EDİLİYORLAR

Eskiyen gemileri hurdaya ayırmak maliyetli olduğu için Avrupa’nın gemileri bu bölgeye terk etme yoluna gittiği ifade ediliyor. Kuvvetli gel-git olaylarının görüldüğü Beyaz Burun’da gemiler kısa sürede batıyor. 1980’den sonra terk edilen gemilerle dolu kıyı şeridi adeta büyük bir gemi mezarlığını andırıyor.

YAKIN ZAMANDA TAŞINACAĞI SÖYLENİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümünden Emekli Dr. Enver Yaser Küçükgül ise Evrensel'e yaptığı açıklamada, ’80’li yıllardan sonra yerel yöneticilerin de göz yumması sonucu miadını doldurmuş gemilerin Beyaz Burun’daki gemi mezarlığına terk edildiğini söyledi. Küçükgül, “Beyaz Burun’da durum kontrolden çıktı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise gemilerin kaldırılması için bütçe ayırdığını ifade ediyor. Ağırlığı 200 ile 1200 ton arasında olan dev hurda yığınlarının yakın bir zamanda taşınmaya başlanacağı belirtiliyor” diye konuştu.

BÖLGEDE AŞIRI TOKSİK MADDEYE RASTLANDI

Beyaz Burun kıyılarında çürümeye terk edilen gemilerin yarattığı tehlikeleri de anlatan Küçükgül, “Uzmanlar insan sağlığına uzun vadede zararlı olan ve 2001 Stockholm Antlaşması’na göre kullanımı yasaklanan poliklorlu bifenil toksik maddesine aşırı miktarda rastlandığını tespit ettiler. Sebebinin derin sularda gömülü, çürümeye terkedilmiş gemiler olduğu ifade ediliyor” dedi.

Dr. Enver Yaser Küçükgül, uluslararası hukuk işletilirse Sao Paulo’nun gidebileceği yerlerden birinin dünyanın gemi mezarlığı Moritanya olabileceğini söyledi.

Gündem