İnşaat mühendislerinden istihdam ve atama kampanyası

İnşaat mühendislerinden istihdam ve atama kampanyası
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 'Talebimiz Geleceğimiz' kampanyasıyla istihdam ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekiyor.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, tüm şubelerindeki eş zamanlı basın açıklamasıyla inşaat mühendislerinin istihdam, atama ve özlük hakları için bugün kampanya başlattı.

Ankara'da İMO Genel Merkezi’ndeki basın toplantısında konuşan İMO Yönetim Kurulu sekreter üyesi Özer Akkuş, iki sene önceki araştırmanın, inşaat mühendislerinin işsizlik oranının yüzde 28’lere yaklaştığını gösterdiğini ifade etti.

"Meslek yaşı 5 yıl olan meslektaşlarımızda işsizlik oranı yüzde 48" diyen Akkuş, meslektaşlarının yüzde 70’i borçlu olduğunu, aldıkları ücretlerle ailelerini geçindiremediklerini kaydetti.

İMO Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, inşaat mühendislerinin düşük ücretler, uzun mesai ve güvencesizliğe mahkum edilmesi nedeniyle meslek dışında farklı sektörlere çalıştığını belirterek hayat mücadelesi verdiğini belirtti.

Talepler neler?

Mühendislerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Mevzuat düzeltilmeli, 1500 m2 üzerindeki her şantiyede şantiye şefliğinin tam zamanlı bir iş olarak yürütülmesi sağlanmalıdır. Bir şantiye şefinin, belirtilen sınırın üzerine çıkan çalışma alanlarında birden fazla şantiyenin kağıt üzerinde şefi olarak görev almasına izin verilmemelidir.

* Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın işyerlerinde fiilen yaptıkları iş ile SGK kayıtlarında yer alan meslek kodları Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kamu kuruluşları tarafından karşılaştırılmalı, meslektaşlarımızın yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az TMMOB tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır.

* Tüm iş yerlerinde çalışma koşulları ve süreleri, mevcut durumda da denetim görev ve yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince aktif ve sürekli olarak denetlenmeli. Kamu yatırımlarında genç mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmeli.

* Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli, taşeron olarak çalışan meslektaşlarımız kadroya geçirilmelidir. Kamu kurumlarına yapılacak atamalarda, adı ‘torpil’ ile özdeşleşen ‘mülakat’ uygulamasından vazgeçilmeli, atamalar yalnızca KPSS puanı ile adil şekilde gerçekleştirilmelidir.

* Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ücretlerinde meydana gelen gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir. (ANKA)

Gündem