İPA: Türkiye demografisi değişiyor nüfus azalıyor, yaşlanma hızlanıyor
Kısa Dalga- İstanbul Planlama Ajansı (İPA)'nın verilerine göre Türkiye, önümüzdeki yüzyıl içinde önemli demografik değişimlerle karşı karşıya kalacak. İPA , Türkiye'nin demografik fırsat penceresinin kapanacağını ve nüfus yapısında köklü değişiklikler yaşanacağını öngörüyor.
'İstanbul'un nüfusu artmıyor, önemli bir fırsat penceresi kapanıyor'
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökçe yayımladıkları rapora ilişkin yaptığı açıklamada 'İstanbul nüfusu artmıyor. Türkiye için de çok önemli bir fırsat penceresi kapanıyor.' dedi. İPA Başkanı Dr. Gökçe açıklamasında şunları kaydetti.
''2030'da İstanbul nüfusunun yaklaşık 16 milyon olması bekleniyor.
2050 yılından sonra Türkiye nüfusu azalma eğrisi içerisine giriyor. 2100 yılında Türkiye nüfusunun 76 milyonun altına düşeceği öngörülüyor. En büyük şansımız olan genç nüfusumuz da yaşlanıyor.''
Türkiye nüfusu 2100 yılında 77 milyonun altına düşecek
İPA Nüfus Projeksiyonları Araştırmasına göre; 2030 yılına kadar İstanbul'un nüfusunun yaklaşık 16 milyon seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Bu durum, İstanbul'un geçmişteki hızlı büyüme trendine kıyasla önemli bir değişiklik olarak göze çarpıyor. Artan yaşam maliyetleri ve sınırlı kaynaklar, nüfus artışının yavaşlamasına neden olan başlıca faktörler arasında yer alıyor.
Araştırmaya göre 2050 yılından sonra Türkiye'nin toplam nüfusunun azalmaya başlayacağı öngörülüyor. 2100 yılına gelindiğinde ise Türkiye nüfusunun 76 milyonun altına düşmesi bekleniyor.
Kadın nüfusunda artış öngörülüyor
2023 yılında erkeklerin nüfusu kadın nüfusuna göre 95 bin 765 kişi fazlayken 2100 yılına gelindiğinde kadın nüfusu erkek nüfusuna göre 1 milyon 371 bin 922 kişi fazla olacağı öngörüldü. 2100 yılında kadın nüfusunun 39 milyon 85 bin erkek nüfusunun 37 milyon 713 bin olması bekleniyor.
Yaşlı nüfus oranı artıyor
2024 yılında %10,6 olan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının, 2100 yılında %33,6’ya çıkacağı tahmin ediliyor. Yaşlı nüfustaki bu artış, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde baskı oluşturabilir. Aynı zamanda, çocuk ve genç nüfus oranlarında kayda değer bir azalma öngörülüyor, bu da iş gücü dinamiklerini etkileyebilir.
Büyükşehirlerin nüfusu
Büyükşehirlerin nüfusunda artış bekleniyor. 2030 yılında İstanbul’un nüfusunun 16,1 milyon, Ankara’nın 6,1 milyon, İzmir’in 4,6 milyon, Bursa’nın 3,4 milyon ve Antalya’nın 3 milyon kişi olması öngörülüyor.
İstanbul Planlama Ajansı'ndan yapılan açıklamada 'Nüfus Projeksiyonları 2023-2100 verileri açıklandı! Türkiye’de demografik fırsat penceresinin kapanacağı öngörülüyor. 2100 yılında: * Yaşlıların nüfus içindeki oranı ciddi oranda artıyor. Türkiye nüfusu yüzyılın ortası itibariyle azalmaya başlıyor.' ifadelerine yer verildi.(Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.