Irak'ta seçimin galibi Kürtler oldu... Irak Türkmen Cephesi Türkiye'yi eleştirdi

Irak'ta seçimin galibi Kürtler oldu... Irak Türkmen Cephesi Türkiye'yi eleştirdi
Irak'ta dün yerel seçimler yapıldı. Ülkenin büyük bölümünde Şii ve Sünni Arap, kuzeyinde ise Sünni Arap, Kürt ve Türkmenlerin mücadele ederken, Kerkük'te en fazla oyu Kürtler aldı. Ancak sonuçlardan rahatsız olan Irak Türkmen Cephesi Türkiye'yi eleştirdi: “Türkiye’nin iki gözünün Kerkük'te olması lazımdı."

T24'ün haberine göre; 2013 sonrası IŞİD saldırıları, yaşanan güvenlik ve siyasal istikrarsızlık, 2019'da da yaşanan protestolar nedeniyle gerçekleştirilemeyen yerel seçimler Irak'ta dün yapıldı.

Kerkük Kürt vali tarafından yönetilebilir

Irak'ta dün yapılan yerel yönetim seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, Kürtleri Sünni Araplar ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) takip ederken 6 yıl aradan sonra Kerkük’ün Kürt vali tarafından yönetilmesi güçlü bir ihtimal olarak görülüyor.

16 milyon kişi oy kullandı

Yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunan Irak’taki yerel yönetim seçimlerinde çeşitli parti ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday, 275 sandalye için yarıştı. Ülke genelinde seçime katılım düşük olsa da en fazla katılım Kerkük’te gerçekleşti. 275 sandalyeden 70'i ise kadın kotasına ayrıldı. Seçimler Kuzey Irak Kürt bölgesi hariç; 140. madde kapsamında kalan 14 vilayette gerçekleşti.

Irak'ta en büyük Şii tabanına sahip dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr'ın, seçimleri boykot etmesi nedeniyle ülkenin güneyi ve ortasında sandıklara katılım çok düşük düzeyde kaldı. Ülke genelinde ise katılım yüzde 41 olarak gerçekleşti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göre, Kerkük’te ise 813 bin 590 seçmen 18 yıl aradan sonra 318 merkezde kurulan bin 890 sandıkta, biri Hristiyan kotası 16 sandalye için oyunu kullandı.

Kerkük'teki bileşenler 12 ayrı ittifak ile seçim yarışına girdi. Türkmenler, "Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi"yle, Kürt partiler ise beş ittifak ve liste ile seçime katıldı.

10 Nisan 2003’ten 16 Ekim 2017’ye kadar Kerkük’ü yöneten ancak tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Irak Federal Polisi Gücü, Irak Ordusu ve Şii’lerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin denetimine geçen Kerkük’teki seçime etnik ve dini gruplar da damga vurdu.

Kürtler 8 sandalyeyi zorluyor

Resmi olmayan sonuçlara göre, Kürt partiler Kerkük’te toplam 15 sandalyeden 7’sini garantilerken, 8'i üzerinde ise inceleme ve tartışma sürüyor. Bir sandalye ise kota nedeniyle Hıristiyanlara verildi.

Kerkük İl Meclisi’nde KYB 5, üç liste ile seçime giren Sünni Araplar 5, KDP 2, Irak Türkmen Cephesi (ITC) ise 2 sandalye kazandı. ITC'nin üç sandalye kazandığı iddiası ise henüz doğrulanmadı. Kürt partilerinden Yeni Nesil’in kazandığını iddia ettiği bir sandalye konusunda ise inceleme ve tartışma sürüyor. Bir sandalyenin ise henüz netleşmemesine rağmen Şii Arap ortak listesine geçeceği ifade ediliyor.

Kerkük’teki seçimde kesin olmayan sonuca göre; KYB 155 bin, Sünni Araplar üç liste ile 162 bin, ITC 85-90 bin arasında, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) 49 bin, Yeni Nesil ise 25 bin oy aldı. Kerkük’te Türkmenlerin yoğun yaşadığı bazı seçim çevrelerinden KYB’ye blok oylar çıkması ise dikkat çekti.

Kürtlerin gözü Musul’da meclis başkanlığı

Kürtler, Ninova bölgesi içinde yer alan Musul’da da Sünni Arap partilerinin ardından seçimlerde ikinci oldu. 26 sandalyeli Musul Meclisi seçimlerinde oyların yüzde 52’sinden fazlası sayıldı. Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre; KDP 53 binin üzerinde oy alarak 7, KYB’nin ise iki sandalye kazandığı belirtildi. Bu durumda yerel meclis başkanlığının Kürtlere verilebileceği ifade ediliyor.

ITC sonuçtan rahatsız

15 yıl Kerkük Meclis üyeliği yapan ITC Başkan Danışmanı Ali Mehdi, ITC’yi zayıflatmak ve küçültmek için bir oyun sergilendiğini ileri sürdü. “Geçen seçimlerde oyun başka şekildeydi, şimdi başka yöntemle oynuyorlar. İki gün önce asker ve polisler için özel seçim yapıldı. ‘Sistem bozuldu’ dediler. Seçim sonuçlarını çıkaramadık. Sandıklar seçim merkezine götürüldü. Bugün elle tekrar sayılacağı belirtildi. 50 bin civarında oy var. 50 bin oy kimin denetiminde sayılacak, şüphemiz var.” dedi.

ali-mehdi.jpg

“Türkiye’nin iki gözünün Kerkük'te olması lazımdı”

“KYB’nin kazanması için dış güçler elinden geleni yaptı” diyen Mehdi yeterli desteği alamadıkları için Ankara'yı da eleştirdi. Mehdi şöyle konuştu:

“Irak’ta bir tane dış güç var… KYB’ye 2017’de söz verilmişti. KYB’nin başarılı olması bundan kaynaklı. Şii ve Sünni Arapların başbakanları, başbakan yardımcıları, 13 bakan ve 15 valisi var. Kürtlerin cumhurbaşkanları var; Irak parlamentosunda başkan yardımcıları, Kuzey Irak’ta hükümeti var, beş bakanı var. Her iki tarafın bankaları, petrol kuyuları var. Türkmenler bu şartlar altında seçime katıldı. Bütün Irak’ta Türkmenlerin bir tane bile genel müdürü yok. Bu şartlar altında seçime katılan bir toplum ne kazanabilir? Dünyanın gözü Kerkük’te. Dünyanın bir gözü Kerkük’te ise Türkiye’nin iki gözünün burada olması lazımdı. Şu anda Türkiye’den yapılan açıklamalar var, ancak geç kalındı.”

"Sakinliğinizi koruyun”

Kerkük’te resmi sonuçların açıklanması ile zaferini ilan etmeye hazırlanan KYB lideri Bafil Talabani de Kerkük’te seçmenlerine “Birçok ulus ve toplumdan oluşan Kerkük’ün sevgili ve dirayetli halkını, kentte barışı korumaya ve zaferi barış ve huzur içinde ifade etmeye çağırıyorum. Zaferi hep beraber kutlayacağımıza söz veriyorum. Lütfen sakinliğimizi koruyalım. Kaos yaratmak KYB ve Kerkük halkının karakteri değildir” dedi.

“Kerkük, barışın sembolü”

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ise 2013 yılından bu yana ertelenen seçimlerin gerçekleştirilmesinin barış ve istikrarın güçlendirilmesine yönelik yeni bir adım olduğunu aktardı. Sudani, seçimin başarısının sembolünün Kerkük olduğunu, “Belki de bu başarının sembolü Kerkük’te seçimlerin yapılmasıydı. Bu yetkinin uygulanmasına yardım eden ve katkıda bulunan herkesi tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem