İran Parlamentosu'ndan yargıya 'göstericilere idam' çağrısı: 15 bin tutuklu ipin ucunda

İran Parlamentosu'ndan yargıya 'göstericilere idam' çağrısı: 15 bin tutuklu ipin ucunda
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından yaşanan gösterilerde gözaltına alınan protestocuların sayısı günden güne artarken, parlamentoda protestoculara idam cezası verilmesine yönelik tasarı oylandı. İran parlamentosunun 290 üyesinden 227’si gözaltındaki protestoculara ölüm cezası verilmesi yönünde oy kullandı.

İran’da Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de polis gözetiminde yaşamını yitirmesiyle başlayan protestolar sürüyor.

290 MİLLETVEKİLİNDEN 227'Sİ İDAM CEZASI İSTİYOR

ABD'nin Newsweek haber sitesinin haberine göre, İran parlamentosunda yapılan oylamada 290 milletvekilinden 227'si tutuklanan protestocuların idam cezası ile cezalandırılması yönünde oy kullandı.

PARLAMENTODA İDAM CEZASI "İYİ BİR DERS OLABİLİR" SÖZLERİ

Bianet'te yer alan habere göre, parlamentodaki oylamada idam cezası yönünde görüş bildiren milletvekilleri, oylamadan önce açık bir mektup yayınlayarak protestoculara "ağır bir ceza verilmesi" gerektiğini söylemiş, idam cezasının "mümkün olan en kısa zaman içinde iyi bir ders olabileceğini" iddia etmişti.

"15 BİN KİŞİ TUTUKLU"

CNN International'ın haberine göre, İran'daki protestolarda yaklaşık 14 bin kişi tutuklanmış durumda. Carnegie Endowment kuruluşundan Karim Sadjadpour, bu sayının 15 bine yakın olduğunu ifade etti.

Sadjadpour, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajda, "Son 8 haftada, İran rejimi 300'den fazla protestocuyu öldürdü, yaklaşık 15 bin kişiyi tutukladı ve yüzlercesini infaz etme tehdidine bulundu" dedi:

"Fakat İran'ın kadınları direniyor. Bugün üniversite öğrencisi kadınlar başörtülerini çıkararak 'Ben özgür bir kadınım' diye bağırdı."

"DÜNYA TEPKİ GÖSTERMELİ"

ABD'de yaşayan İranlı aktivist ve gazeteci Masih Alinejad da Twitter hesabından paylaştığı mesajda şöyle dedi:

"İran'da 290 sandalyeli Parlamentonun 227 üyesi yargıya çağrıda bulunarak devam eden ayaklanmada tutuklanan kişiler için idam cezası talep etti. 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' sloganı atan masum protestocuları infaz etmek istiyorlar. Dünya, bu terör eylemini durdurmalı."

Gazeteci Omid Memarian da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, İranlı parlamenterlerin İran yargısından idam cezası vermesini talep ettiğini yazdı: "Dünya, tepki göstermeli. Tehlikeli!"

Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre, parlamenterlerin yargıya yaptığı "idam" çağrısının ardından İran Yargı Erki Başkanı Xulam Hüseyin Muhsini, hakimlerden tutuklanan göstericilerin davalarının bir an önce tamamlanarak göstericilerin cezalandırılmasını talep etti.

İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mehmud Emiri Muqedem, açıklama yaparak eylemlerin halkın temel hakkı olduğunu kaydetti.

Eylemcilerin öldürülmesinin ve eylemcilere idam cezası verilmesinin uluslararası anlamda bir suç olduğunu belirten Muqedem, eylemcilerin idam edilmesini isteyenlerin bu suça ortak olduğunu ve haklarında soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti.

Parlamentonun yargıya yaptığı "idam cezası" çağrısı sonrası ülkenin başta başkent Tahran olmak üzere pek çok kentinde protestolar devam etti.

Dünya