İran’da yanlış kayıt iddiası: Nika intihar etmedi, öldürüldü

İran’da yanlış kayıt iddiası: Nika intihar etmedi, öldürüldü
İran’da Masha Amini’nin ölümüyle başlayan protestolarda “intihar etti” denilen 16 yaşındaki Nika Shakarami’nin de öldürüldüğü iddia edildi.

İran’da Masha Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan gösteriler tüm dünyaya yayılırken “ölüm” daha küçük yaştaki gençleri de vurmaya başladı. İntihar ettiği açıklanan 16 yaşındaki Nika Shakarami’nin de öldürüldüğü iddia edildi.

Birgün’ün haberine göre; Başkent Tahran’da hükümeti protesto gösterileri sırasında 20 Eylül’de kaybolan ve İranlı yetkililer tarafından 29 Eylül’de intihar ettiği öne sürülen Nika Shakarami’nin annesi, kızının kolluk kuvvetler tarafından dövülerek öldürüldüğünü söyledi.

Anne Nesrin Shakarami, yetkililerin kızlarının ölümünü 10 gün sonra haber verdiğini ve Nika’nın cesedini aileden habersiz bir şekilde morgdan çıkarıp bir köyde gömdüğünü açıkladı. Annesi, Nika’nın ölüm kayıtlarına göre kafatasının ağır hasar aldığını, başına birden fazla darbe aldığının izinin görüldüğünü de ekledi. Uluslararası basında da daha önce Nika’nın ailesinin rejim güçlerince ifadelerini değiştirmesi için tehdit edildiği yazılmıştı.

ÖLENLERİN 19’U ÇOCUK

Öte yandan İran’daki gösterilerde öldürülen prostestoculara ilişkin veriler paylaşan Norveç merkezli sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları ise gösterilerde 19’u çocuk olmak üzere 185 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Örgüt en fazla can kaybının Sistan ve Belucistan’da olduğunu da kaydetti.

Gündem