İş güvenliği uzmanlarından şantiyede eylem: Günah keçisi ilan ediliyoruz

İş güvenliği uzmanlarından şantiyede eylem: Günah keçisi ilan ediliyoruz
6 işçinin yaşamını yitirdiği şantiyede basın açıklaması yapan iş güvenliği uzmanları mesleği 'işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak nitelendirecek' şekilde kanun değişikliği yapılmasını istedi.

İş Güvenliği Uzmanları Birlik Platformu, İzmir'in Bornova ilçesinde vincin kırılması sonucu 2'si vinç operatörü 6 işçinin yaşamını yitirdiği Viven Tower inşaat şantiyesinde basın açıklaması yaptı. İş güvenliği uzmanları, meslektaşlarının iş cinayetlerinde "günah keçisi" haline getirilmesine tepki göstererek, mesleklerinin "işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak" tanımlanmasını istedi.

Sol.org’un haberine göre, iş güvenliği uzmanları yaptıkları açıklamada, "İş hayatı işveren ve işçi tarifleriyle şekillenir. Kâr amacı güden, elinde bütçesi bulunan, yetkisi olan taraf işverendir, işveren vekilidir. Maliyet olarak görülen, hakları kısıtlanan, ekmeğinin peşinde olan taraf ise işçidir. İşçi kelle koltukta kule vincin tepesine çıkar, teknik yeterliliği olmayan vinç üzerinde yükseltme yapar, hatta güvende olmak için 'kamp alanı şantiye dışına alınsın' gibi talepleri olursa kapı bile gösterilir işçiye. Bizim güvenlik kültürü anlayışımız, işverenin güvende ve keyifte olmasıdır" dedi.

İş Güvenliği Uzmanlarının da kanunlara göre işçi olduğu vurgulanan açıklamada, “İş güvenliği uzmanının diğer işçilerden farkı nedir? Bütçesi ve saha üzerinde yetkisi olmayan bir mesleğin, toplum nazarında haysiyeti neden yerlere vuruluyor? İş güvenliği uzmanı hem öngördüğü ve uyarısını yaptığı bir tehlikeyi işverene bildirip hem de olay gerçekleşince neden günah keçisi oluyor?" denildi.

Açıklamada, Viven Tower’daki iş cinayeti nedeniyle gözaltına alınan arkadaşları Fikret Kamil Aydın'ın serbest bırakılması istendi.

“Devlet kurumu işverenin insafına bıraktığı iş güvenliği uzmanından işvereni yönetmesini bekliyor" denilen açıklamada, "Fikret Kamil Aydın isimli meslektaşımızı serbest bırakın. Esas sorumluların peşine düşün ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğini işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak nitelendirerek 6331 sayılı kanunu değiştirin" denildi.

Gündem