IŞİD’in ‘canlı bomba emiri' olmaktan yargılanan Dayan'ın dosyasına gizlilik kararı

IŞİD’in ‘canlı bomba emiri' olmaktan yargılanan Dayan'ın dosyasına gizlilik kararı
IŞİD’in ‘canlı bomba emiri’ olduğu iddia edilen Muhammed Cengiz Dayan hakkında 10 Ekim davası avukatlarının yaptığı suç duyurusu 9 ay bekletildikten sonra başlatılan soruşturmaya gizlilik kararı getirildi.

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği canlı bomba saldırılarına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, IŞİD’in ‘canlı bomba emiri’ olduğu ileri sürülen ve Suriye’deyken örgüt içinde kadılık yaptığı dönemde en fazla idam kararını verdiği dile getirilen Muhammed Cengiz Dayan hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti.

10 Ekim davası avukatları, Dayan’ın kritik sanıklardan biri olduğunu bildirerek savcılığa, 10 Ekim davasıyla birleştirilmek üzere suç duyurusunda bulunmuştu. Edinilen bilgiye göre; Ankara Cumhuriyet Savcısı M.Y., Dayan hakkındaki suç duyurusunu ilgili 9 ay sonra 10 Ekim davasında kimlikleri tespit edilemediği için X-Y olarak kodlanan şüphelilerle ilgili açılan dosyayla birleştirdi. Ancak bu sefer de bu soruşturma için gizlilik kararı alındı ve avukatlara Dayan’ın akıbeti hakkında bilgi verilmiyor.

Fincancı iddianamesini 1 ayda tamamlamıştı

10 Ekim davası avukatlarından Erkan Ünüvar, Dayan’ın kaçma şüphesi olan tehlikeli bir IŞİD’li olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hakkında ciddi deliller bulunan halen tutuklu bir IŞİD’li hakkında 10 Ekim’le ilgili soruşturma yapılmasını istiyoruz ve neredeyse bir yıldır hiçbir işlem yapılmıyor. Kaçma tehlikesi var, tehlikeli bir militan, tahliye olabilir ve kaçabilir diye savcıya anlatmaya çalışıyoruz, savcı bizimle görüşmüyor bile.

Dilekçe üzerine dilekçe veriyoruz, buna rağmen soruşturmada hiçbir işlem yapılmıyor. 9 aydır bu IŞİD’linin ifadesi dahi alınmıyor. Yaklaşık bir yıldır bekliyoruz, dosyada yapılan hiçbir şey yok.

Üstelik şimdi de savcılık, gizlilik kararı aldırmış soruşturma dosyasına. Artık ne olduğunu da göremiyoruz. Yani dosyada yapılan bir işlem yok ama nedense savcılık, hiçbir şey yapmadığı dosyada gizlilik kararı aldırmış.

Savcının TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında bir ayda dava açtığını hatırlatan Ünver, "Şu anda yargı makamları, bir doktoru bir IŞİD yöneticisinden daha tehlikeli gören bir anlayışa sahip" dedi.

Tahliye olabilir

Dayan, Gaziantep’te yakalandığı olay nedeniyle örgüt üyeliği ve ruhsatsız silah bulundurmaktan 10 yıl 10 ay ceza aldı. 10 Ekim davası avukatlarının Dayan hakkında 10 Ekim katliamından ayrı bir tutuklama kararı verilmesi taleplerine yanıt verilmezken Dayan, İnfaz Yasası gereği yakın gelecekte tahliye olabilir.

10 Ekim davası avukatlarından Senem Doğanoğlu, "IŞİD militanlarının bu şekilde serbest kaldıktan sonra yakalanamadıkları ve faaliyetlerine devam ettikleri de bilinmektedir. Delillerden de açıkça anlaşılacağı üzere Muhammed Cengiz Dayan, örgütün üst düzey sorumlusu olup, serbest kalmasının ciddi ve tehlikeli sonuçlara yol açacağı tartışmasızdır" dedi.

Muhammed Cengiz Dayan kim?

Dayan’ın, 10 Ekim katliamında kritik isimlerden biri olduğu düşünülüyordu. 10 Ekim davası dosyasına gelen belgelerde, Dayan’ın 10 Ekim katliamından 28 gün sonra Gaziantep’te yakalandığı anlaşılmıştı. Dayan, yakalanmamak için polise ateş açmış ve yakaladığı araçta 2 adet tabanca ve 532 adet mermi ele geçirilmişti.

Dayan, emniyet ifadesinde, IŞİD’in Gaziantep emiri ve 10 Ekim katliamı organizatörü Yunus Durmaz’ı tanımadığını söylerken 10 Ekim katliamına ilişkin, “İlgi ve alakam yoktur. Bu olayı, insanlık ve katliam suçu olarak lanetliyorum. Bu konuda herhangi bir bilgim olursa vatandaşlık görevimi yapmaya hazırım” demişti.

Muhammed Cengiz Dayan, Yunus Durmaz’ı tanımadığını söylemesine karşın yine 10 Ekim katliamı davasının dosyasına giren belgelerde Dayan, Durmaz ve 10 Ekim katliamı davasında ‘insanlığa karşı suç işlemekten’ yargılaması süren Erman Ekici’nin daha önce başka bir davada birlikte yargılandıkları ortaya çıkmıştı.

Gizli tanık ne dedi?

Dayan’ın ismi, 10 Ekim davası dosyasına giren bazı ifadeler de geçmişti. Gaziantep Emniyeti’ne ifade veren gizli tanık Piramit, Dayan’ın örgüt içinde hem askeri yöneticilik hem de kadılık yaptığını öne sürerek, “El Kaide terör örgütü adına Afganistan’da savaştı. Orada birliğin komutanıydı. Afganistan’dan geldikten sonra, Gaziantep’te El Kaide terör örgütü adına bir süre faaliyette bulundu. Daha sonra Suriye’deki El Kaide terör örgütünün kolu olan El Nusra cephesinde savaştı. El Nusra ile DAEŞ (IŞİD) anlaşamayınca Muhammed Cengiz Dayan, DAEŞ terör örgütüne katıldı. Kendisi, ‘Gülen Adam’ ve ‘Abdulmuin’ kod ismini kullanır. DAEŞ terör örgütünün Suriye’deki genel askeri emiriydi. Askeri emirlik elinden alınınca Gaziantep ve Türklere kadılık yapmaya başladı. Suriye’de en fazla idam kararını bu verdi. Kendisi, tabanca ve hizam taşır. Yakalanacağını anlarsa kendisini patlatabilir. Gözü karadır” demişti.

“İntihar eylemcilerinin yetiştiği bölüğün ilk emiri”

IŞİD’in sözde medya bakanı Ömer Yetek ise emniyet ifadesinde, Dayan’ın Türkiye’de yapılacak canlı bomba ve intihar saldırılarına eylemci yetiştirmek için kurulan ‘Fersanül Hilafe Ketibesi’nin ilk emiri olduğunu açıklamıştı. Yetek, Fursanül Hilafe Ketibesi’ne ilişkin, “Bu ketibenin kurulmasındaki amaç, Türkiye’de yapılacak istişad ve ingimasi eylemlerinin eylemcilerini yetiştirmekti. Bu ketibe ilk kurulduğunda emiri, Gaziantep cemaatinin sorumlularından olan Abdulmuin kod adlı Cengiz Dayan’dır. Bu şahıs Türkiye’de görevlendirildikten sonra ketibenin başına Ebu Yasir getirildi” diye konuşmuştu.

IŞİD’in MİT operasyonu ile yakalanan Türkiye emiri Kasım Güler de emniyet ifadesinde, IŞİD’in sözde dışişleri bakanlığının adının ‘Emni Hariç’ olduğunu ve bu bakanlığın görev alanın Suriye ve Irak dışındaki ülkeler olduğunu belirterek, burada yer alan isimleri, “Emni Hariç’in sorumlusu, benim hiç görmediğim Ebu Zeynep isimli şahıstı. Emni Hariç’in Türkiye sorumlusu ise Yunus Durmaz’dı. Emni Hariç içerisinde Türklerden Mustafa Güneş, Muhammed Cengiz Dayan isimli şahıslar vardı” diye açıklamıştı.

Dayan’ın eylem için yanıtı: “Güvenilir kimse yok”

IŞİD’in Antep emiri Yunus Durmaz’dan ele geçirilen dijital materyaller de Dayan’ın Abdulmuin kod adıyla 2015 yılında IŞİD’in Suriye’deki örgütlenmesinde önemli konumda bulunduğu göstermişti. Durmaz’ın bu belgelerden birine, “İstanbul, Adana, Mersin, Ankara’dan istediğin tasarrut için kardeşler yok. Şu an için olanda teskiyesi yok. İnşallah ileriki zamana dedi. Abdulmuin ile görüştüm, ‘Şu an çok güvenilir kimse yok, siz yine de bakın’ dedi. Ben bakıyorum, olursa inşallah hemen göndereceğim” diye not düştüğü görülmüştü.

Durmaz’dan çıkan başka bir belgeden ise IŞİD’in NATO askeri temsilciliklerine saldırı planladığı ve bu plana Dayan’ın da dahil olduğu anlaşılmıştı. Belgedeki not şöyleydi:

“Şeyhim Abdulmuin’in yanında bilgisayar işleriyle uğraşan Abdul Metin adında (bu gerçek adı) bir kardeş var, bu kardeş askerliğini Ankara’da yaptı, bana daha önce NATO ülkelerinin askeri temsilcilerinin bulunduğu bir yerden bahsetti, uygunsa kardeşi oraya yollayalım, tasarrut yapıp geri dönsün ya da o bölge hakkında bildiği ne varsa anlaşılır bir şekilde yazıp bize yollasın.”

(TAMER ARDA ERŞİN - GÜRKAN DEMİRTAŞ / ANKA)

Gündem