IŞİD'in esir aldığı 6 Ezidi kadın yıllar sonra kurtarıldı

IŞİD'in esir aldığı 6 Ezidi kadın yıllar sonra kurtarıldı
Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, IŞİD'in esir aldığı altı Ezidi kadının sekiz buçuk sene sonra kurtarıldığını açıkladı.

Ezidi Soykırımı'ndan kurtulmuş isimlerden biri olan Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, kurtarılan 6 Ezidi kadının 2014'te Suriye ve Irak'ta esir alındığını açıkladı.

Murad söz konusu gelişmeyi 'Nadia'nın Girişimi' (Nadia's Initiative) isimli vakfının internet sitesinden ve Twitter hesabından duyurdu. Murad, altı kadının henüz reşit olmadıkları 2014'te IŞİD tarafından kaçırılarak Suriye ve Irak'tan çıkarıldıklarını, sekiz buçuk yıl sonra, cumartesi sabahı kurtarıldıklarını duyurdu. Açıklamada, kadınların ailelerine kavuşmak üzere uçakla Erbil'e götürüldükleri ve psikolojik destek aldıkları belirtildi.

'Önemli rol oynayan Türk yetlilileri'

Murad, esir alınan Ezidi kadınların kurtarılması için bir ofis kuran Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'ye teşekkür etti. Nadia Murad'ın, Türkiye'ye de teşekkür etmesi dikkat çekti. Ancak Murad, Türkiye'nin kurtarma operasyonunda ne gibi bir rol oynadığını açıklamadı; "Aynı zamanda, bu kadınların güvenliğe kavuşturulmasında önemli bir yol oynayan Türk yetkililerin desteğine de müteşekkiriz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin operasyonda rol oynadığı ayrıntısı vakfın internet sitesinde yer alırken, Murad'ın Twitter hesabından ayrıca yaptığı açıklamada Türkiye'den söz edilmedi.

'Bize umut veriyor'

Murad açıklamasında şunları söyledi:

"Kaçırılan ve köleleştirilen Ezidi kadın ve çocukların kurtarılması devam eden bir insani kampanya ve bu altı kadının yaklaşık dokuz sene sonra aileleriyle yeniden bir araya gelmesi, daha fazlasının da bulunabileceği yönünde bize umut veriyor. Hâlâ kayıp olduklarını bildiğimiz diğer kadın ve çocukları aramaya devam ediyoruz. Bu uğraşta uluslararası ortaklardan yardım istiyoruz. Kaçırılan kadınları eve döndürebiliriz ve döndürmeliyiz."

Gündem