Nefret suçu işleyip, görüntüleri sosyal medyada yayınlayan Fırat Kaya gözaltına alındı

Nefret suçu işleyip, görüntüleri sosyal medyada yayınlayan Fırat Kaya gözaltına alındı
İzmit’te işitme engelli E.E’ye, eşcinsel olduğu bahanesiyle işkence yapıp, bu görüntüleri sosyal medyada yayınlayan Fırat Kaya 'nın yakalanması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Kaya, gözaltına alındı.



İzmit'te sosyal medyada "Fırat Delikanlı" adını kullanan Fırat Kaya, işitme engelli bir kişiye 'eşcinsel olduğu' bahanesiyle işkence yaptığı görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Görüntülerin yayılması üzerine binlerce kişi nefrut suçunu kınarken, Fırat Kaya'nın tutuklanması yönünde çağrı yaptı. Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, “Vahşet görüntülerine ilişkin konuyla bizzat ilgileniyorum. Birazdan kamuoyuna bilgi vereceğim” dedi. Bozkurt daha sonra olay yerinin Kocaeli olduğunu açıkladı. Bozkurt, "Açıklamamızda da yer aldığı üzere; suçun işlendiği yer Aydın değil Kocaeli olup, soruşturma Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte ve bizzat Kocaeli Barosu Başkanımız sayın @BaharCandemir  tarafından da yakından takip edilmektedir" dedi.

Yüzde 50 engelli E.E.’nin olaydan sonra şikayetçi olduğu ortaya çıkarken, Fırak Kaya gözaltına alındı. Fırat Kaya’nın poliste yaralama, tehdit, gasp, dolandırıcılık ve cinsel istismar gibi suçlardan 30 kaydı olduğu öğrenildi.

İnfial yarattı

Fırat Kaya'nın işkence görüntüleri infial yarattı. Binlerce kişi "Fırat Kaya tutuklansın", "Fırat Delikanlı tutuklansın" etiketiyle paylaşım yaptı:







E.E. İfadesinde şunları anlattı:

“Aydın’da yaşıyorum. Benim gibi işitme engelli olan Fırat’ı da Aydın’dan tanıyorum. 22 Mart günü beni cep telefonumdan aradı. İzmit’e gelmemi hediyelik eşya işi olduğunu belirtti. Ben de işsiz olduğum için kabul ettim. İzmit Otogarı'na geldiğimde iki kişi yanıma geldi. Fırat’ın kendilerini gönderdiğini söylediler, tramvaya binerek bir kafeye gittik. Burada Fırat bekliyordu. Oturduk sohbet ettik. Sonra hediyelik eşyaları bana verdi. Ben de hemen kafe önünde satışı gerçekleştirdim. 150 lira kazandım. Fırat’la anlaşmamız yarı yarıya olacaktı. Sonra Fırat’ın yanında bulunan aynı zamanda işitme engelli olan 4 kişiyle birlikte araçla dağ evine gittik. Toplam 6 kişiydik. Alkol aldık. Sonra ben kazancım olan yarı parayı Fırat’tan istedim. Fırat’ın yanında bulunan kişi vermiyoruz dedi. Sonra küfür etmeye başladı."

Fotoğraflarımı gösterdi

Bu sırada araya giren Fırat Kaya’nın kendisine yaklaşık 5 yıl önce sosyal medyada çıkan çıplak fotoğraflarını gösterdiğini söyleyen “Orada bulunanlardan biri arkamdan kafama bir şeyle vurdu. Daha sonra hepsi bana vurmaya başladı. Hatta biri kemer çıkarıp, onla da vurmaya başladı. Kanlar içerisinde kaldım. O an fotoğraflarımı çektiler. Sonra araca bindirip otogarda indirdiler. Ancak param yoktu. Aydın’a dönemiyordum. Güvenlikçilere giderek durumu anlattım. Onlar da ambulans çağırdılar. Hastaneye götürüldüm. Sonra da polisler geldi. Diğerlerinin adlarını bilmiyorum ama Fırat Kaya’dan şikayetçiyim” dedi.

Fırat Kaya’nın poliste yaralama, tehdit, gasp, dolandırıcılık ve cinsel istismar gibi suçlardan 30 kaydı olduğu öğrenildi.  

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan tepki

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Aydın'da Fırat Delikanlı olarak bilinen Fırat Kaya, E.E.'ye eşcinsel olması bahanesiyle ağır şiddet uyguladı. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi sebebiyle şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan LGBTIQ 'ları hedef gösterenler suça ortaktır” diye tepki gösterdi.

Kasten adam öldürmeye teşebbüs

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Kocaeli ilinde engelli bir vatandaşımızın darp edilmesi olayıyla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur. Müşteki E.E. polis merkezine başvuru yaparak, 22.03.2021 tarihinde tehdit ve hakarete maruz kaldığını ve darp edildiğini ifade etmiş, şüpheliler hakkında şikayetçi olmuştur. Yapılan araştırma kapsamında elde edilen delil ve bulgular doğrultusunda eylemi gerçekleştiren şüpheli F.K. ve ona yardım eden diğer şüpheliler hakkında “Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs”, “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma”, “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” ve “Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Yayma” suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında kolluk güçlerine şüphelilerin gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir"

(DHA)







Gündem