İşkenceci Esat Oktay Yıldıran'ın ismi okuldan kaldırıldı

İşkenceci Esat Oktay Yıldıran'ın ismi okuldan kaldırıldı
İzmir’de bir okula verilen 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yapılan işkencelerle anılan Esat Oktay Yıldıran’ın ismi tepkilerin ardından kaldırıldı.

İzmir’in Buca ilçesinde bir okula, ismi 12 Eylül darbe sürecinde Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkence olayları ile anılan Esat Oktay Yıldıran’ın ismi verilmişti.

Tepkilerin ardından okulun adının bu sabah değiştirildiği ve tekrar Belenbaşı İlkokulu tabelasının asıldığı öğrenildi. BirGün'de yer alan habere göre Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir, “İki gündür yaptığımız açıklamalar ve kamuoyu desteği sonucu, işkenceci Esat Oktay Yıldıran adı okuldan kaldırılmıştır. Sabah saatlerinde okul tabelaları değiştirilip tekrar Belenbaşı İlkokulu yapılmıştır. Bu konuda duyarlılık gösteren tüm kamuoyuna teşekkür ediyoruz. Konunun takipçisi olacağız ve okula Esat Oktay Yıldıran adının verilmesine sebep olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Ne olmuştu?

İzmir’in Buca ilçesi Belenbaşı Köyü’nde bulunan bir ilkokula, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’nde tutsaklara yönelik işkenceleri ile bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın ismi verildiği ortaya çıkmıştı.

Tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklama yaparak tabelanın indirileceğini, bu durumun “kabul edilemez” olduğunu açıklamıştı.

Bakanlık tarafından yayımlanan açıklamada, yaşananların tasvip edilemeyecek bir hata olduğu söylenmişti.

Açıklamada “Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir” denilmişti. (Kısa Dalga)

Gündem