İşkenceyle ölüm davasında 4 iş insanına tahliye

İşkenceyle ölüm davasında 4 iş insanına tahliye
Sanıkların tahliye edilmesi ve alt sınırdan cezalandırılmaları adliye koridorlarında tartışmaya neden oldu.

Türkiye’de “yargıda rüşvet” iddialarının tartışıldığı şu günlerde çarpıcı bir dava dosyası gündeme geldi.

Halk Tv’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, 68 yaşındaki bir kişinin işkenceyle ölümünden ceza alan 4 iş insanı, serbest bırakıldı.

İddiaya göre, 2018 yılında avukat Kaan Kıvılcımer ve Kazım Zaim, kendilerine ait olmayan bir arsayı milyon dolarlık servetleri olan iş insanına satmaya çalıştı. Sahte kimlik ve belgeler düzenlenirken, arsanın satışı için iş insanı Aziz Çalıkoğlu ve Ahmet Alkoç ile anlaşıldı. Çalıkoğlu, satış için avukat Kıvılcımer'e 500 bin TL kaparo yatırdı. Ancak tapunun devralınacağı gün dolandırıldıklarını fark ettiler.

Bunun üzerine Kaan Kıvılcımer ve Kazım Zaim'i polise teslim etmeyen iş insanları, iki şahsı zorla Suadiye'deki ofislerine götürdüler. Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre; Kıvılcımer ve Zaim, kendilerine senet imzalatılmak istenmesini kabul etmedi ve Aziz Çalıkoğlu, Ahmet Alkoç, Yusuf Aydemir ve Cem Karaduman tarafından ayrı odalarda 4 saat boyunca darp edildikleri ileri sürüldü.

Sonrasında iş insanları, iki ismi alarak Emniyet'e götürdü. Durumu ağır olan Kazım Zaim, hastanede yoğun bakıma alındı. Her iki taraf da birbirlerinden şikayetçi oldu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede taraflar hem şikayetçi hem sanık olarak yer aldı. Soruşturma tamamlandıktan kısa süre sonra Kazım Zaim yaşamını yitirdi.

Kazım Zaim'in eşi, duruşma salonunda eşinin uğradığı işkence nedeniyle öldürüldüğünü iddia ederek, hakimlerden bu konunun üzerine gitmelerini istedi. Yargılamayı yapan mahkeme, Zaim'in ölümünün araştırılmasını isteyerek iş insanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Zaim’in ölümüne ilişkin hazırlanan iddianamede Aziz Çalıkoğlu, Ahmet Alkoç, Yusuf Aydemir ve Cem Karaduman'ın "Kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılmaları istendi. İddianamede Zaim'in kafasına aldığı darbe nedeniyle beyin kanaması geçirdiğinin Adli Tıp Kurumu raporunda yer aldığı belirtildi. Sanıklar, Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklandı.

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebine ret yanıtı verirken, 4 sanık, 7 ay sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonrası serbest bırakıldı. Serbest kalan sanıklardan Cem Karaduman kayıplara karıştı.

Yargılamayı yapan Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi 2. Heyeti, sanıklar Ahmet Alkoç ve Aziz Çalıkoğlu'na "netice nedeniyle ağırlaşmış yaralama" suçundan önce 10 yıl hapis cezası verdi. Ceza, iyi hal ve haksız tahrik indirimleriyle birlikte 4’er yıl 2’şer aya indirildi. Yusuf Aydemir ve Cem Karadurman'a da yine aynı suçtan 8’er yıl 4’er ay hapis cezası verildi.

Ceza istinaf mahkemesine taşınırken, bir insanın işkenceyle ölümü davasında sanıkların tahliye edilmesi ve alt sınırdan cezalandırılmaları adliye koridorlarında tartışmaya neden oldu. “Davada milyon dolarlar döndüğü” iddiaları konuşulurken, dosyanın avukatları ise yargı mensuplarının kendilerinden Rolex marka saat istediğini ileri sürdü. (Kısa Dalga)

Gündem