Dünyada ilk: İskoçya, 'karbondioksitten 2 bin 500 kat zararlı' anestezi maddesini yasakladı

Dünyada ilk: İskoçya, 'karbondioksitten 2 bin 500 kat zararlı' anestezi maddesini yasakladı
İskoçya Ulusal Sağlık Kurumu (NHS Scot), karbondioksitten 2 bin 500 kat zararlı, ameliyatlarda kullanılan anestezi maddesi 'desfluran'ı yasakladı.

Birleşik Krallık'a bağlı dört ulustan biri olan İskoçya’nın hükümeti, kararını bugün duyurdu. Böylece ülke, çevresel nedenlerle bu maddeyi yasaklayan ilk ülke oldu.

Açıklamada, İskoçya NHS'nin Britanya'da 'yüksek küresel ısınma potansiyeline sahip bir anestezik madde'yi kullanmayı bırakan ilk ulusal sağlık kurumu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Ameliyat sırasında anestezik olarak kullanılan desfluran, karbondioksitten 2.500 kat daha fazla küresel ısınma (yaratma) potansiyeline sahiptir” dendi.

Bu yasaklamayla 1.700 evin yıllık kullandığı enerjinin ortaya çıkardığı emisyona eş değer bir emisyonun engellediği ifade edildi.

Ne kullanılacak?

Ameliyatlarda desfluran yerine çevreye daha az zararlı, tıbbi açıdan uygun ve güvenli olan alternatif anestezi maddelerinin kullanılacağı belirtilerek bu adımın, Ulusal Yeşil Hastaneler Programı’nın ilk eylemi olduğunun altı çizildi.

Programın Klinik Lideri Kenneth Barker, atılan bu adımla ilgili şunları kaydetti: “Hastaneler yüksek miktarda atık üreten, karbon ve enerji yoğun alanlardır; bu nedenle hastanelerin çevresel etkilerinin azaltılması İskoçya'nın net sıfır (karbondioksit emisyonu) hedeflerine ulaşılmasında olumlu bir fark yaratacaktır. Hastalarımız her zaman önce gelir, ancak artık sürdürülebilirliği göz önünde bulundurarak klinik açıdan güvenli hasta tedavisi kararları alıyor olmamız harikulade."

Türkiye'de yasaklanacak mı?

Desfluran anestezi sırasında Türkiye'de de yaygınlıkla kullanılan bir gaz ve gazın 2026'da yasaklanabileceği yönünde söylentiler de var.

BBC Türkçe'ye konuşan Türkiye'deki anestezi uzmanları ise anestezi sırasında yaygınlıkla kullandıkları iki gazın desfluran ve sevofluran olduğunu belirtti.

Ayrıca, desfluran gazının "vücuttan hızlı atılması, hastanın daha dinç ve hızlı uyanması" gibi hastaya etkileri düşünülerek tercih edildiği vurgulandı.

Desfluranın çevre kirliliğine etkisi ve karbon ayak izi gibi konuların yeni yeni gündeme geldiği ve Türkiye'de yasaklanabileceği yönünde söylentiler olduğu aktarıldı.

Uzmanlar şu bilgiyi verdi: "Tüm dünyada yasaklanırsa Türkiye de bu yola girebilir. 2026’da Türkiye'de de yasaklanabileceği yönünde teyit edilmemiş bilgiler var."(Kısa Dalga)

Dünya