İsmail Saymaz: Depremin 3. gününde Hatay Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ölüme terk edildi

İsmail Saymaz: Depremin 3. gününde Hatay Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ölüme terk edildi
Depremin 3. gününde Hatay Devlet Hastanesi'ne dair görüntüleri paylaşan gazeteci İsmail Saymaz, "hastalar ölüme terk edildi" dedi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, depremde hasar gören Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastaların bir gün boyunca kaderine bırakıldığını yazdı. Saymaz, Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE ekiplerine katılarak depremin birinci günü Hatay’a giden İstanbul’da bir kamu hastanesinde sağlık teknisyeni olan M.Ş.’nin, “Acilin kapısından girdik, içerisi hasta dolu. Bırakıp gitmişler. Soğuktan ölenler… Yaralılar var. Ayakları kırık-kesik… Sordum. ‘Bırakıp gittiler’ dediler. Yeni doğan ünitesinde kuvözde çocuklar vardı, hepsi soğuktan ölmüştü. Yoğun bakımdaki entübe hastalar ölmüştü. Jeneratörü çalışmadığı için, oksijende elektrik desteği olmadığı için hastalar ex olmuştu. O gece 70 tane yaşayan hasta çıkardık" sözlerini aktardı.

Saymaz’a konuşan M.Ş., saat 19.00 gibi hastane avlusunda çadır kurduklarını ve saat 24.00’te tıbbi malzemelerinin bittiğini anlattı. M.Ş., “UMKE koordinatörüne, ‘Malzememiz bitti. 112 yağmur gibi hasta getiriyor, biz sabahı çıkaramayacağız, ne yapalım?’ dedim. ‘İdareli kullanın’ dedi. Olmayan malzemenin neyini idareli kullanacağız? ‘Yanıma bir gönüllü ver, hastaneye gireyim’ dedim. ‘Elemanımı riske atamam’ dedi” ifadesini kullandı.

Saymaz, "M.Ş., hastanede çekilen bir görüntü kaydını kanıt gösteriyor. Görüntüde, yoğun bakımda tedavi gören ve cihaza bağlı bir çocuğun ölmüş şekilde yattığı görülüyor. Çocuğun jeneratörler çalışmadığı elektrik kesildiği için hayatını kaybettiği anlaşılıyor" diye yazdı.

Yazının tamamı

Gündem