İsrail - Filistin savaşında 2. gün.. Şimdiye kadar ne oldu?

İsrail - Filistin savaşında 2. gün.. Şimdiye kadar ne oldu?
Hamas'ın sürpriz saldırısının ardından yüzlerce kişi öldü ve İsrail savaş durumu ilan ederek misilleme saldırıları başlattı. İşte 2. gününe giren çatışmalarda yaşananlar…

İsrail ve işgal altındaki Filistin bölgeleri, İslamcı Hamas'ın son 50 yılın en büyük saldırısını başlatmasının ardından sarsıldı. Bir Yahudi bayramının sabahında gerçekleşen sürpriz saldırının ardından yüzlerce kişi öldü ve İsrail savaş durumu ilan etti.

Hamas militanları Cumartesi sabahı erken saatlerde İsrail topraklarına girdi ve ülkenin güneyindeki çeşitli toplulukları kontrol altına aldı. Bazı bölgelerde çatışmalar hala devam ediyor. İsrail yetkililerine göre Hamas binlerce roket İsrail'e fırlattı. Hamas'ın askeri komutanı Mohammed Deif, 5 bin roketin fırlatıldığını söyledi, ancak İsrail askeri sözcüsü 2 bin 500 roketin fırlatıldığını belirtti.

Saldırının ardından İsrail, misilleme hava saldırıları başlattı ve bölgedeki zaten çökmekte olan tıbbi altyapıyı kaosa sürükledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden bir sözcü, İsrail sivil ve askeri personelinin Gazze'de rehin tutulduğunu doğruladı ancak rehinelerin sayısını belirtmekten kaçındı.

İsrailli yetkililere göre en az 250 İsrailli, Hamas saldırılarında hayatını kaybetti. İsrail Sağlık Bakanlığı'na göre ise bin 590'dan fazla İsrailli yaralandı.

Hamas saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi sonucu en az 230 Filistinli öldü ve bin 610 Filistinli yaralandı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkenin "uzun ve zorlu bir savaşa girdiğini" söyledi ve Gazze'deki insanlara "derhal Gazze’yi terk edin" uyarısında bulunarak ‘Hamas’ın inlerini enkaz haline getireceklerini’ kaydetti. Netanyahu, karşı operasyonun "ilk aşamasının" sona erdiğini ve İsrail'in topraklarında bulunan Hamas militanlarının çoğunu püskürttüğünü belirtti.

İsrail, Gazze’ye elektrik, yakıt ve malzeme tedarikini kesme kararı aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın İsrail'e saldırılarını şiddetle kınadı ve "Amerika Birleşik Devletleri İsrail ile birlikte duruyor" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "adaletsizliğin" Filistinlilere karşı İsrail ile olan çatışmayı "patlamaya" sürüklediğini söyledi. Abbas, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile de telefonda görüştü.

Bu görüşmede Abbas, bölgedeki mevcut tırmanmanın "siyasi çıkmaz" ve "Filistin halkının meşru kendi kaderini belirleme hakkının inkarı" sonucu olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi bugün toplanacak. BM Genel Sekreteri António Guterres, Hamas'ın saldırısını kınadı ve "daha geniş bir yangını önlemek için tüm diplomatik çabaları kullanmaya" çağırdı.

Beyaz Saray, Cumartesi günü Hamas saldırısının ardından ABD ve İsrail yetkililerinin İsrail'in savunma ihtiyaçlarını görüştüğünü ve askeri yardımın "yarın bile" açıklanabileceğini söyledi.

Mısır, Filistin-İsrail gerilimini azaltma amacıyla Suudi Arabistan ve Ürdün ile görüşmelerde bulunuyor. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Gazze'deki tırmanışı durdurmak ve "işgali sona erdirecek gerçek bir siyasi ufuk oluşturmak için uluslararası eylem" gerektiğini belirtti.

İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda ABD ile görüşmelerde bulunan Suudi Arabistan, her iki tarafı da itidalli olmaya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere hükümetinin "korkakça ve ahlaksızca" bir saldırıya karşı İsrail ile "tam dayanışma içinde" olduğunu söyledi.

BM Barışı Koruma Gücü, Lübnan-İsrail sınırında "istikrarı sürdürmek ve tırmanmayı önlemeye yardımcı olmak" amacıyla konuşlandırıldı. (Kısa Dalga)

Dünya