İsrail-Hamas çatışması 8. gününde: İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı... Hizbullah'a ait bir hedef vuruldu

İsrail-Hamas çatışması 8. gününde: İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı... Hizbullah'a ait bir hedef vuruldu
7 Ekim'de Hamas'ın başlattığı operasyon sonra İsrail-Hamas arasındaki çatışmalarda 8. güne girildi. İsrail Gazze'ye yönelik harekat başlattı. Çatışmalarda son durumu bu sabah itibariyle şu şekilde...

İsrail-Hamas arasında başlayan çatışmalar 8'inci gününe girdi. İsrail'in, Gazze Vadisi'nin kuzeyindekilerin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini duyurmasının ardından, 7'nci günde Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı. İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları da devam ediyor.

İsrail ordusu, 8. günün ilk saatlerinde, "bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu" duyurdu.

İsrail'in, denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu ve bir mülteci kampında çatışma çıktığı da bildirildi.

T24'ün derlediği haberde savaşın 8. gününden yaşanan gelişmeler şu şekilde;

Al Avde Hastanesi Müdürü konuştu: Tahliyeyi reddediyoruz

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi.

Özellikle yoğun bakımdaki 5 hastanın tahliyesinin mümkün olmadığını belirten Muhenne, "Hastanemizin küçüklüğüne ve imkanların kıtlığına rağmen biz burada kalıp hastalara hizmet vermekte ısrar ediyoruz. Tahliyeyi reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 16.00'ya kadar bölgeden ayrılmasını istedi

İsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını yineledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundaki paylaşımında, "Gazze Şeridi sakinlerine önemli bir açıklama: Gazze kent merkezini terk ederek güneye yönelmeniz için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

24 saatten kısa bir süre içerisinde en az 256 Filistinli öldü

Gazze'deki hastanelerin verdiği bilgilere göre; İsrail hava saldırıları 24 saatten kısa bir süre içinde 20'si çocuk en az 256 kişinin ölümüne ve bin 788 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Filistinli WAFA haber ajansından bir muhabir, İsrail güçlerinin Gazze Şehri'nin Tal al-Hawa mahallesini ve yüzlerce ailenin İsrail bombardımanından korunmak için sığındığı Kızılay'ın el-Kudüs Hastanesi'ni hedef aldığını bildirdi.

WAFA'nın bildirdiğine göre; bombardıman Gazze Şeridi boyunca düzinelerce ev ve konutu da tahrip etti.

Güneydeki Nasır ve Ebu Yusuf El Neccar hastanelerinin saldırılarda hasar görmesi nedeniyle artık yaralılara yardım edemediği belirtildi.

Lübnan'dan sızmaya çalışanlar öldürüldü

Reuters, İsrail ordusunun bir insansız hava aracının Lübnan'dan sızmaya çalışan bir dizi militanı öldürdüğünü söylediğini duyurdu

Üst düzey Hamas komutanının İsrail saldırısında öldürüldüğü iddia edildi

Hamas'ın Gazze'deki hava operasyonlarını yöneten üst düzey bir askeri komutanının İsrail hava saldırılarında öldürüldüğü ileri sürüldü.

İsrail ordusu, Hamas'ın hava operasyonlarını yöneten komutan Murad Ebu Murad'ın geçtiğimiz gün savaş uçaklarının Hamas'ın "hava faaliyetlerini" yürüttüğü bir operasyon merkezini vurması sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Hamas'tan ise bir doğrulama gelmedi.

Savaş gemileri vurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğusu ve batısını savaş gemileri ve tanklarla topçu ateşine tutmaya yeniden başladı.

İsrail ordusu 120'den fazla kişinin Hamas tarafından esir alındığını doğruladı

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne girdikten sonra çok sayıda İsraillinin cesedine ulaştı. Haberde, geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas saldırılarından bu yana kayıp olan kişilerin ailelerine haber verildiği belirtildi.

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada Gazze'de 120'den fazla kişinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu doğruladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü'nden brifing: Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus harekât hakkında brifing verdi.

"Filistinli sivillerin güneye doğru kayda değer bir hareketlilik gösterdiğini" ileri süren Bakan, Hamas'ı vatandaşlarına yerlerinde kalmalarını söylemekle eleştiriyor ve grubu "sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla" suçladı. Conricus, "Hiçbir sivili öldürmeye ya da yaralamaya çalışmıyoruz" dedi.

Conricus, İsrail yedek askerlerinin birkaç gündür Gazze Şeridi boyunca konuşlandığını söyleyerek "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi.

IDF Sözcüsü Conricus brifingde kuzey sınırındaki durumun "çok gergin" olduğunu söyledi.

Hizbullah militanlarının İsrail birliklerine doğru bir tanksavar füzesi ateşlediğini söyleyen Conricus, "Kısa bir çatışma oldu ve sonunda durum sakinleşti. Daha sonra Hizbullah, İsrail'e insansız hava araçları gönderdi ve ayrıca İsrail uçaklarına karşı karadan havaya füzeler ateşledi. Bu iki girişim de IDF tarafından başarıyla engellendi ancak kuzey sınırındaki durum hala çok gergin ve Hizbullah'ın faaliyetlerini kuzeydeki ilave güçlendirilmiş kabiliyetlerle çok yakından izliyoruz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem