Ticaret Bakanlığı'ndan ‘İsrail ile silah ticareti’ haberlerine yalanlama: Jel jakıt ve çakmak gazı satıldı

Ticaret Bakanlığı'ndan ‘İsrail ile silah ticareti’ haberlerine yalanlama: Jel jakıt ve çakmak gazı satıldı
Ticaret Bakanlığı, ‘İsrail ile silah ticareti yapıldığı’na ilişkin haberlerle ilgili inceleme yapıldığını açıkladı. Bakanlık, 'Barut ve patlayıcı maddeleri' de içeren ihracat listesine yer verirken, bu bilgilerin 'manipülasyon amaçlı' haberlerde kullanıldığını savundu.

Ticaret Bakanlığı, TÜİK'in resmi verileri baz alınarak Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'den İsrail'e "Barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı" haberleriyle ilgili açıklamasında inceleme başlatıldığını bildirdi.

Açıklamada, haberlerin içeriğine yönelik incelemeler yapıldığı kaydedildi:

Bakanlığın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Ocak ayında; 36. fasıl, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'Jel yakıt ve çakmak gazı',

93. fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır.

Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır."

Öte yandan, Türkiye'nin İsrail’e gerçekleştirdiği ihracat Gazze’ye dönük saldırıların başladığı ekim ayından bu yana artış gösteriyor. Ekim 2023’te 347 milyon 868 bin dolar olan ihracat, kasım ayında 319 milyon 207 bin dolara geriledi. Aralık ayında ise İsrail’e yapılan ihracat rekor kırarak 429 milyon 182 bin dolar oldu. Ocak ayında kısmi bir gerileme yaşansa da 349 milyon 651 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İsrail’den gerçekleştirilen ithalatta da durum farklı değil. Saldırıların başladığı tarihten bu yana rakamlar şöyle: Ekim 2023’te 98 milyon 717 bin dolar, kasım ayında 122 milyon 253 bin dolara, Aralık ayında 101 milyon 242 bin dolar, Ocak 2024’te 140 milyon 946 bin dolar.(Kısa Dalga)

Gündem