İsrail muhalefet lideri Yair Lapid'den Gazze açıklaması: Savaş sonrası Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid'den Gazze açıklaması: Savaş sonrası Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli
İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hâlâ kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" açıklamasını yaptı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen saat artıyor.

  1. Gazze Şeridi’nde hasta ve yerinden edilmiş insanlarla dolu olan Al-Ahli Hastanesi 17 Ekim'de bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda 500'den fazla insanın yaşamını yitirdiği açıklanırken Filistin’de üç günlük ulusal yas ilan edildi.

'Gazze için en iyi seçenek Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek'

T24'te yer alan habere göre bu gelişmelerin ardından açıklama yapan İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, savaş sonrası Gazze için en iyi seçeneğin Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek olduğunu söyledi.

'Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hâlâ kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var'

Muhalefet lideri Tel Aviv'de düzenlenen bir basın brifinginde Times of Israel'e verdiği demeçte, "Bence en iyisi Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye geri dönmesi" dedi. Uluslararası toplumun Filistin Yönetimi'ne bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyleyen Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hâlâ kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" diye konuştu.

Hamas 2007'de Gazze'yi ele geçirdi

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi, 1993'te Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşmaları çerçevesinde, işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi topraklarından oluşan bağımsız bir Filistin devletine evrilecek geçici bir organ olarak kuruldu.

Ancak bugün işgal altındaki Batı Şeria'nın sadece yüzde 18'i üzerinde büyük ölçüde idari kontrolü elinde tutuyor. Birçok Filistinli ve Filistinli gruplar, Filistin Yönetimi'ni İsrail'le işbirliği ile suçluyor. Hamas, 2005'te İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Gazze'den çekilmesinden sonra Filistin Yönetimi'ni yöneten El Fetih ile aylarca süren çatışmaların ardından 2007'de Gazze'yi ele geçirdi. (Kısa Dalga)

Gündem