İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda en az 29 gazeteci öldürüldü

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda en az 29 gazeteci öldürüldü
Gazetecileri Koruma Komitesi, on üç haftada 24'ü Filistinli, dördü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere en az 29 gazetecinin öldüğünü belirtti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen saat artıyor.

'En ölümcül 3 hafta'

Artı Gerçek'te yer alan habere göre Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim'deki saldırılarından bu yana süren çatışmaların kayıtların tutulmaya başladığı 1992'den bu yana gazeteciler için 'en ölümcül üç hafta olduğunu' açıkladı.

Dokuz gazeteci kayıp

Komite, son üç haftada 24'ü Filistinli, dördü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere en az 29 gazetecinin öldüğünü belirtti. Sekiz gazetecinin yaralandığı ve dokuz gazetecinin de kayıp ya da gözaltında olduğunu vurgulayan CPJ, Gazze Şeridi'nde iletişim hizmetlerinin kesilmesini de eleştirerek, kesintinin aynı zamanda kamuoyunun "bu çatışmada neler olduğunu bilme ve anlama" hakkını tehlikeye atan bir "haber karartması" olduğu uyarısında bulundu.

'Savaş suçu'

"Bu durum, ölümcül propaganda, dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme ile doldurulabilecek bağımsız ve gerçeklere dayalı bilgi boşluğu ile ciddi sonuçlara yol açabilir" eleştirisini yapan CPJ, gazetecilerin uluslararası hukuk uyarınca saygı gösterilmesi ve korunması gereken siviller olduğunu vurguladı. CPJ, "Gazetecileri veya medya altyapısını kasıtlı olarak hedef almanın olası savaş suçları teşkil ettiğini" de hatırlattı. (Kısa Dalga)

Gündem