İşsizlik Fonu düzenlemesi: İşverene daha çok kaynak

İşsizlik Fonu düzenlemesi: İşverene daha çok kaynak
Prof. Dr. Aziz Çelik, Resmi Gazete'de yayımlanan 'İşsizlik Fonu'na ilişkin, "Fondan işverenlere daha fazla kaynak aktarılmasının yolu açılmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Resmi Gazete'de yayımlanan İşsizlik Fonu gelirlerinin, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 48'inci maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen amaçlar için kullanılacak oranının artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunda işsizlik sigortası fonundan işsizlik ödeneği dışındaki işveren teşvik ve destekleri için ayrılan kaynak yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarıldı.

"İşsizlik Sigortası Fonu iyice işveren fonuna dönecek"

Yaşanan gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, "İşsizlik fonu iyice işveren destek fonu oluyor" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

ekran-goruntusu-2024-02-23-124018.png

"Fondan işverenlere 78,5 milyar aktarıldı"

"2023'te 117,3 milyar liralık İSF giderinin 21,7 milyarı (yüzde 18,5) işsizlik ödeneğine ayrılırken, Fondan işverenlere 78,5 milyar aktarıldı (39,9 milyar teşvik ve destek için ve 38,6 milyar işbaşı eğitim programları için). İSF'den işverenlere yapılan toplan destek oranı yüzde 67 oldu. İşveren destek ve teşvikleri için ayrılan kaynak işsizlik ödeneğinin tam 3,6 katı olarak gerçekleşti. İşverenlere ayrılan bu kaynaklar ayda yaklaşık 1,5 milyon kişiye daha işsizlik ödeneği verilebilirdi. Ağır yararlanma koşulları nedeniyle dar tanımlı (resmi) işsizlerin sadece yüzde 12-13'ü (yaklaşık 380-400 bin işsiz) işsizlik ödeneği alabiliyor." (Kısa Dalga)

Gündem