İstanbul anketi: Her 4 AKP'liden 1'i Murat Kurum'u tanımıyor

İstanbul anketi: Her 4 AKP'liden 1'i Murat Kurum'u tanımıyor
Yerel seçimlerde İstanbul seçmeninin üzerine odaklanan ankette, İstanbullu seçmenlerin Ekrem İmamoğlu'na yakın olduğu ortaya çıktı. Spectrum House'un çalışmasında, İmamoğlu ile Murat Kurum arasında büyük bir fark bulunmazken DEM Partili seçmenin seçimin kaderini doğrudan etkilemesi öngörülüyor.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi araştırma şirketleri, saha çalışmalarına hız verdi. Spectrum House şirketinin İstanbul seçmenine yönelik araştırmasında çarpıcı veriler ortaya çıktı. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başarılı bulunduğu ankette, AKP'nin İstanbul adayı Murat Kurum için ise olumsuz veriler bulunuyor.

Anketten öne çıkan başlıklar şunlardı:

- İstanbul seçmenlerinin üçte biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri başarısız, üçte ikisi ise başarılı (başarılı + çok başarılı + kısmen başarılı) bulmakta.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetler, CHP başta olmak üzere Yeşil Sol Partili (DEM Parti) ve İYİ Partili seçmenler tarafından başarılı bulunmaktadır.

AKP seçmenlerin üçte birinden fazlası da belediye hizmetlerini başarılı buluyor.

Katılımcıların çoğunluğu (%53,1) mevcut yönetimi bir önceki yönetimden daha başarılı bulmakta.

AKP'lilerin %22,2’si, MHP’lilerin üçte biri, DEM Partililerin %70’i, İYİ Partililerin %71,2’si, CHP’lilerin ise %82,4’ü mevcut belediye yönetimini önceki yönetimden daha başarılı bulmakta.

AKP’ye oy verenlerin %18’i, MHP’lilerin %27,5’i, İyi Partililerin %73,5’ü, DEM Partililerin ise %75,6’sı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan memnun.

Her dört İstanbullu seçmenden biri AKP adayı Murat Kurum’u tanımamakta.

İstanbul seçmenlerinin sadece %38,4’ü Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyeceğini belirtirken, yaklaşık her iki kişiden biri (%48,5) Murat Kurum’a oy vermeyeceğini belirtmekte.

Siyasi beklentiler...

Ankete göre; CHP adayı Ekrem İmamoğlu, DEM Parti’nin aday gösterip göstermeyeceğinin henüz belli olmadığı bir ortamda seçimi matematiksel olarak çok az farkla önde götürüyor. Seçim sürecinin yaklaşması, seçim gündeminin işletilmesi ve adayların sahaya çıkmasıyla birlikte ortaya çıkması muhtemel seçim aritmetiğinde DEM Parti’nin oylarını seçim sonucu bağlamında kilit bir noktaya taşıyor.

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde kararsız olan seçmenlerin seçim sonuçları üzerinde belirgin bir etkisinin olacağı ve yaklaşık her beş kişiden birine yakının kararsız olmasının, seçim sonucuna etki etmeleri bakımından bu grubu önemli hale getirdiği vurgulanıyor.

14 Mayıs’ta DEM Parti’ye oy vermiş katılımcıların üçte birinden fazlası DEM Parti’nin aday göstermesi gerektiğini ifade ederken, %55’i aday göstermesini yanlış buluyor.

31 Mart’ta DEM Parti’ye oy vereceğini belirten katılımcıların yarısına yakını DEM Parti’nin aday göstermesi gerektiğini, %37,3’ü ise göstermemesi gerektiğini düşünüyor.

CHP’nin DEM Parti ile “güç birliği” yapması durumunda 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye (DEM) oy vermiş seçmenleri büyük oranda konsolide edebilir. Partiler arasında güç birliği sağlanması durumunda her dört DEM Partili seçmenden üçünün CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na oy verme eğiliminde olduğu ortaya çıkıyor.

DEM Parti ile CHP ve muhalefet bileşenleri arasında “kent uzlaşısı”na mukabil bir yerel yönetim uzlaşısı DEM Partili seçmenler tarafından en belirgin beklenti olarak ön plana çıkmaktadır. DEM Partili seçmenlerin sadece %13,7’si CHP ile güç birliğine karşı.

İYİ Parti’nin kendi seçmen kitlesinde, partinin adayına düşük bir destek var. İYİ Partili seçmenlerin büyük bir kısmı Ekrem İmamoğlu’na yönelebilir veya kararsız kalabilir. Yine de İyi Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için bağımsız bir aday çıkarması, seçim sonuçları üzerinde etkileri olacaktır.

DEM Parti aday çıkarırsa seçmenlerinin dörtte biri İmamoğlu’na oy verme eğilimindeyken, dörtte üçü kendi partisine oy vereceğini ifade etmekte. İYİ Partili seçmenlerin yarısına yakını İmamoğlu’na oy verme eğiliminde. (Kısa Dalga)

Gündem