İstanbul depremi sonrası için uyarı ve tahliye sistemi kurulmuştu... Büyükçekmece'ye UNESCO'dan 'tsunamiye hazır' sertifikası

İstanbul depremi sonrası için uyarı ve tahliye sistemi kurulmuştu... Büyükçekmece'ye UNESCO'dan 'tsunamiye hazır' sertifikası
UNESCO, olası muhtemel İstanbul depremi sonrası oluşabilecek tsunami için geliştirilen uyarı ve tahliye sistemi nedeniyle "Tsunamiye Hazır Kent Sertifikası' verdi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener "Depremi değil ama tsunaminin ne zaman geleceğini biliyoruz. 7 dakika içinde size bu mesajı veriyor. Kıyı bölgesindeyseniz telefonla kayıt almayan, oradan uzaklaşın" dedi.

Büyükçekmece'ye, UNESCO'nun Hükûmetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC) tarafından İstanbul depremi sonrası oluşabilecek tsunami için geliştirilen uyarı ve tahliye sisteminde 12 temel göstergeyi karşılamasına yönelik çalışmaları yerine getirmesiyle "Tsunamiye Hazır Kent Sertifikası" verildi.

Sertifika, Fransa'nın Cannes şehrinden sonra Avrupa'da ikinci kez Türkiye'den Büyükçekmece'ye verildi.

Sertifika alınmasını sağlayan CoastWAVE projesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile iş birliğinde AFAD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi'nin desteğiyle uygulamaya konuldu.

Sertifika, Büyükçekmece Belediyesi'nde düzenlenen törenle verildi.

Sertifika töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, "7 ülkenin katılımıyla 2021 yılında başlayan projede sürecin sonuna geldik. Dolayısıyla Büyükçekmece Belediye Başkanı olarak mutluyum. Çünkü önemli bir süreç yaşandıktan sonra UNESCO tarafından sertifika verilmesi kıymetlidir" dedi.

"Tsunaminin 7 dakika önceden geleceğini biliyoruz"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi (BÜ KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise "Şu anda Türkiye'de ilk de "tsunamiye hazır şehir" unvanını alan Büyükçekmece Belediyesi'ni ve ilçe sakinlerini kutlamak istiyorum. Çok ciddi emek sarf edildi. Darısı özellikle kıyıda bulunan bütün şehirlerin başına diyorum. Tsunami farkındalığı çok önemli. 2017'deki Bodrum daha doğrusu Kos depreminde sonra tsunami konusunda biraz daha farkındalık ortaya çıktı. Yine benzer kurumların katkısıyla orada da bir proje gerçekleştirdik. Nasıl ki deprem gerçeğine hakimsek tsunami gerçeğiyle yaşamayı da öğreneceğiz. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz ama tsunaminin ne zaman geleceğini bilebiliyoruz. Sizi bu konuda uyarak çok iyi bir ekip var. 7 dakika içerisinde size bu mesajı biz veriyoruz. Eğer kıyı bölgesindeyseniz lütfen meraklı bakışlar içerisinde denizin çekilmesini seyredip telefonlarınızla kayda almayın. Yapacağınız tek şey hızlı bir şekilde kıyıdan uzaklaşmak olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Gündem