İstanbul seçimleri için 'Erdoğan' hamlesi: Son hafta bekleniyor

İstanbul seçimleri için 'Erdoğan' hamlesi: Son hafta bekleniyor
KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, İstanbul için seçimlere son 1 hafta kala Erdoğan’ın sahneye çıkacağını ve kentsel dönüşüm konusuna dair adım atabileceğini ifade etti. Öte yandan KONDA anketine göre İmamoğlu, Kurum'un 7 puan da önünde.

Yerel seçimlere 3 haftadan az bir süre kalırken partiler seçim kampanyalarına son hızla devam ediyor. 31 Mart akşamında en fazla merak edilen illerin başında ise İstanbul geliyor. İstanbul'da yarışın mevcut İBB Başkanı CHP adayı Ekrem İmamoğlu ve AKP ile CHP ittifakının adayı Murat Kurum arasında geçeceği tahmin ediliyor.

İmamoğlu 7 puan önde

Tüm bu seçim çalışmaları devam ederken anket şirketleri de her gün bir yeni araştırma sonucunu açıklıyor. KONDA’nın 2-3 Mart’ta düzenlediği ankete göre İstanbul’da CHP’nin adayı büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhur ittifakı adayı Murat Kurum’dan 7 puan önde.

"Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık"

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan KONDA Genel Müdürü Aydın, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ‘daha önce hiç ölçmedikleri kadar parti tercihi vermeyen bir kararsız kitlesi gördüklerini’ söyledi: “Sorduğumuz her iki kişiden biri kararsızdı. Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık.”

AKP'ye oy verenler ekonomi nedeniyle kararsız

Kararsızlarda artışın her iki tarafta da olduğunu söyleyen Aydın, muhaliflerin ‘başarısızlık’ ve ‘seçim sonrası tartışmalar’, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AKP’ye oy verenlerinse ‘ekonomi yönetiminin iyi olmaması’ nedeniyle kararsızlığa döndüğünü söyledi.

KONDA müdürü, İmamoğlu’nun İstanbul seçimlerinde ‘muhalif partiler arasındaki tartışmalardan ayrı bir strateji izleyerek’ muhalif kararsız seçmeni kendi tarafına çekebileceğini söyledi.

"Kentsel dönüşümle ilgili proje gelebilir"

Aydın, iktidar tarafındaki kararsızlar için de Erdoğan’ın ‘sahneye çıkıp son hafta çıkaracağı karta bakmak gerektiğini’ söyledi. KONDA müdürüne göre şapkadan ‘kentsel dönüşümle ilgili proje çıkabilir:’

“İstanbul’daki insanların yüzde 92’si devletin desteği olmadan ben evimi yenileyemem diyor. Bu çok kilit bir nokta. Erdoğan bunu kullanabilir. Erdoğan’nın kalesi ev kadınları… Mesela kararsız bir ev kadını şu anda kocasının kazandığı para ev giderlerine yetmiyor."

"Kararsız seçmen kolay vazgeçmiyor partisinden"

"Çocuğunu özel okula gönderirken enflasyon yükselince çocuğunu devlet okuluna göndermiş. Kapısına gidiyoruz kime o vereceksin diyoruz ‘Kararsızım’ diyor. Ama önüne sandığı koyduğunuzda yine oyunu Erdoğan’a verecek mesela. Kararsız seçmen kolay vazgeçmiyor partisinden.” (Kısa Dalga)

Gündem