İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı eylem yapan kadınlara 8 ay 10 gün hapis cezası

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı eylem yapan kadınlara 8 ay 10 gün hapis cezası
İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı tepki göstermek için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasına pankart açan kadınlara ceza verildi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde 7 Temmuz 2020’de İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasından, “Artık yeter, kadınlar yaşam güvencesi istiyor” yazılı pankart asan Kırkyama ve Feminamfi üyesi yedi kadın ve LGBTİ+’nın yargılandığı dava görüldü.

Hem beraat hem ceza

Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın duruşmadan aktardıklarına göre mahkeme heyeti üç ayrı suçlamadan kadınlara beraat verirken, ‘direnme’ suçundan ise ceza verdi.

Haklarında dava açılan yedi kişi “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “kamu kurumunun faaliyetlerini engellemek” ve “kamu malına zarar vermek” iddialarıyla yargılandı. İstanbul Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşması görüldü.

'Gazeteciyim, kamuoyuna aktarmak görevim'

Duruşmada savunma yapan Şehriban Alkış, “Ben gazeteciyim ve bir gazeteci olarak orada buluyordum. Gazetecilik toplumda gerçekleşen her şeyi yine kamuoyuna aktarma görevim için oradaydım. Tanık olarak bulunmam gereken yerde sanık olarak bulunuyorum. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

'Barışçıl bir söylemle ordaydık'

Yargılananlardan Türkan Sıla da şunları söyledi:

“Biz erkek şiddetine karşı muhatabına söylemek için oradaydık. Etkin politika istememizin nedeni şiddet değil. r. Olay günü kolluk görevlileri tarafından bizlere orantısız müdahale suçu işlendi. Direnme durumu söz konusu değildir. Herhangi bir dağılma uyarısında bulunulmadan açık kapı kapatılarak dışarıya çıkmamız engellendi. Girdiğimiz odada o esnada herhangi bir kamu işi yürütülmüyordu. Mütalaada yer alan herhangi bir suçu işlemediğimizden beraatimi istiyorum.”

Savcılık'tan “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kamu kurumunun faaliyetlerini engellemek” suçlarından ceza talebi

Mütaalasını veren savcı yedi kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlarından beraat, “görevi yaptırmamak için direnmek” ve “kamu kurumunun faaliyetlerini engellemek” suçlarından ceza istedi. Mahkeme heyeti 10 dakikalık aranın ardından kararı açıkladı. Yargılanan Gazeteci Şehriban Alkış, Ayşegül Korkutan, Elif Baysal, Sıla Öztürk ve Tülay Korkutan hakkında beraat karar verdi.

8 ay 10 gün hapis

Mahkeme, İlayda Tuana Öztunçel, Türkan Sıla Akkuş ise ‘kamu kurumunun faaliyetlerinin engellenmesi’ ve ‘kamu görevlisine görevini yaptırmamak’ iddiasıyla 8 ay 10 gün hapis cezası vererek, ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kararı verdi. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kadın