İstanbul'da 300 bin yorgun bina var, 60 bini çökebilir
Kısa Dalga - Deprem ve dayanıksız binalar gündemden düşmezken İstanbul Küçükçekmece'de bulunan 3 katlı bina çöktü. Bir kişi hayatını kaybetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, binanın 36 yıl önce inşa edildiğini, 1,5 katın kaçak eklendiğini söyledi. Binanın yapımında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Arel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan, İstanbul’da 2 bin - 3 bin binanın deprem olmadan bu şekilde yıkılabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Bu 'çökme' İstanbul'daki riskli binaları bir kez daha gündeme getirdi. Milliyet'ten Gülden Çokan'a konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı Engin Keçeli riskli olduğu tespit edilen yapıların kamu gücüyle boşaltılıp bir önce dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
Keçeli şunları söyledi: “Bu yönde yasal düzenleme yapılmalı. Bizim bu tespit edilmiş binalarda ‘Var mısınız, yok musunuz’ kısmını geçmemiz gerekiyor İstanbul’da bir seferberlik ilan edilmeli. Yaklaşık 300 bin yorgun bina var. 60 bine yakını ise çökmek üzere. Yoldan geçenlerin üzerine de düşebilir. Bunu insanların rızasına bırakmak doğru değil. İstanbul’da olağanüstü hal ilan edilmeli."
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Bir binanın riskli olduğu tespit edilmişse bunların can ve mal güvenliği açısından boşaltılması lazım. Riskli olduğu tespit edilirse bir an önce yasal sürelerin kullanılarak bu binaların insandan ve eşyadan tahliye edilmesi gerekiyor. Bu konuyu devletin üstlenmesi gerekiyor" dedi. (Haber Merkezi)
İmamoğlu beş yıldır bekliyordu: Kentsel dönüşüm için borçlanma yetkisi aldı
İstanbul'da kentsel dönüşüm: 11 yılda 800 bin binadan 84 bini dönüştürüldü
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.