İstanbul'da 'Akbelen'e dokunma' eylemi: Madeniniz batsın

İstanbul'da 'Akbelen'e dokunma' eylemi: Madeniniz batsın
Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda kömür sahasının genişletilmesi için ağaçların kesilmesine karşı “Akbelen’e Dokunma” sloganıyla Kadıköy İskelesi’nde bir protesto düzenlendi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaçları kesmesi İstanbul’da protesto edildi.

“Akbelen’e Dokunma” sloganıyla Kadıköy İskelesi’nde yapılan eylemde, “Devlet, şirket, iktidar suç işliyor. Akbelen’de orman katliamını durdurun” yazılı pankart açıldı. “Akbelen’de ağaç kesimini durdurun” ve “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” yazılı dövizlerin de taşındığı protestoda, “Ormanlar, nehirler sermaye değiller”, “Akbelen halkı yalnız değildir”, “Ormanlar bizim, kahrolsun kapitalizm” ve “Limak elini Akbelen’den çek” sloganları atıldı.

Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Nevruz Tuğçe Özçelik, bölgede direnen halka güvenlik güçlerinin sert müdahale ettiğine dikkat çekti. Özçelik, şunları söyledi:

Kömür ocakları köyleri yuttu

Akbelenli köylü kadınların direnişi sürerken ağaçlar birer birer devrildi. Nöbet alanını ablukaya alan kolluk, köylülerin ve yaşam savunucularının kesim alanına gitmesine izin vermedi. Gitmek isteyenlere orantısız güç kullanıp gaz sıkan jandarma, yaşlıların da olduğu gruba TOMA’lardan tazyikli su fışkırtarak direnişi kırmaya çalıştı. Aralarında Akbelen avukatı İsmail Atal’ın ve köylülerin de olduğu yaşam savunucuları gözaltına alındı. Hastaneye kaldırılanlar, yaralananlar oldu. Onlarca ağaç kesildi ve kesilmeye de devam ediyor. Tüm bunlar ne için? Akbelen köylüleri, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarına kömür sağlamak için açılmak istenen kömür ocaklarına karşı uzun süredir direniyor. Kömür ocakları çok sayıda köyü yuttu ve yutmaya da devam ediyor. Akbelenliler artık köylerini, tarlalarını, ormanlarını kömüre vermek istemiyor. IC Enerji ve Limak Enerji ortaklığında işletilen termik santrallar yıllardır bölge halkını zehirledi, hasta etti, öldürdü; köyleri yuttu, ormanları yok etti.

Devlet kendi eliyle ormanları yok ediyor

Akbelenliler daha fazla hasta olmak, topraklarını, ormanlarını kaybetmek istemiyor, ormandaki canların yok olmasını istemiyor. Son haftalarda hepimizin de yakından hissettiği aşırı sıcaklara yol açan iklim krizinin başlıca nedenlerinden olan termik santrallar ve kömür havzalarındaki bu ısrar neden? İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor, kârlarına kâr katıyor. Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor. Enerji ve maden şirketleri ormanlarda, yaşam alanlarımızda kol geziyor.

Daha fazla enerjiye ihtiyaç yok

Ne Türkiye’nin ne de dünyanın daha fazla enerjiye ihtiyacı var. Aksine gezegenin daha fazla ağaca, daha fazla yeşil alana, daha fazla tarım arazisine ihtiyacı var. Seçimler öncesinde 5’li çeteden Limak şirketinin yetkilileri, ‘AKP seçimi kazandığı takdirde ertesi gün ormana gireceğiz, keseceğiz’ diye tehdit ederken seçimlerin tamamlanmasının ardından da alana dönük tacizler başlamıştı. Bölgeye tacizlerini artıran şirket yetkilileri, sık sık keşifler yapmaya başlamış; son olarak 4 Haziran akşamı bölgeye gelen jandarma ve Orman Müdürlüğü çalışanları, köylülerin nöbet için kurduğu çadır ve konteynerler için koordinat belirlemesi yapmıştı. Alanda bulunan konteynerin orman alanında bulunduğunu belirten yetkililer, belediyeye bildirimde bulunacaklarını söylemişti.

Orman kesimini acilen durdurun

Artık yeter. Enerjiniz batsın. Madeniniz batsın. Bizler sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. İktidara sesleniyoruz. Daha fazla yanmak istemiyoruz. Daha fazla ölmek istemiyoruz. Uluslararası taahhütlere de uyarak kömürden acil olarak çıkın ve emekçilerin haklarını koruyarak Yeniköy-Kemerköy santralları ve tüm diğer santrallar tüm kömür havzaları ile birlikte kapatılsın. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyoruz. Ekiplerinizi geri çekerek Akbelen’de devam eden orman kesimini acilen durdurun.” (ANKA)

Gündem