İstanbul'da denizden her gün 20 ton atık çıkıyor

İstanbul'da denizden her gün 20 ton atık çıkıyor
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler, “Deniz yüzeyi atık toplama tekneleri var. Bunlar sürekli olarak hava şartları izin verdiği müddetçe deniz yüzeyinden atıkları topluyorlar. Denizden çıkardığımız atık günlük 20 ton civarında” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2021’de ortaya çıkan müsilaj kirliliğinden sonra ilan edilen 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde, dalgıçlar aracılığı ile Kadıköy Beşiktaş Ortaköy sahilinde eş zamanlı olarak su altı temizliği gerçekleştirdi.

Kadıköy Rıhtım ve Beşiktaş Ortaköy sahilinde eş zamanlı olarak başlayan etkinlikte çıkarılan atıkların arasında motosiklet, bilgisayar, printer, motosiklet kaskı, cep telefonları, oyuncak bebekler, araba lastikleri olduğu görüldü. Dalgıçların çıkarmış olduğu atık eşyalar Ortaköy sahilinde sergilendi.

Etkinlikte, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ayşen Erdinçler de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Denizden günde 20 ton atık çıkardıklarını belirten Erdinçler, şunları söyledi:

"Bugün 8 Haziran Marmara Denizi Koruma Günü. 2021 yılındaki çok ciddi bir müsilaj sorunu sonrasında Marmara Denizi Eylem Planı yayınlandı ve hemen arkasından 8 Haziran 2021’de büyük bir temizlik seferberliği oldu. Bu seferberliği Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 il katıldı. İstanbul da onlardan biriydi ve çok büyük bir görev üstlendi. Toplamda 6 bin 440 metreküp müsilaj toplandı. Bunun 4 bin 30 metreküpünü İBB topladı. Dolayısıyla bugünün de kalıcı olması ve bundan sonra halkın farkındalığının artması için Marmara Denizi Koruma Günü ilan edildi."

İBB olarak her her gün denizlerin kıyılarında ve plajlarda temizlik işlemlerini sürdürdüklerini ve gemilerden atık aldıklarını anlatan Erdinçler, ayrıca deniz yüzey toplama tekneleri ile deniz yüzeylerinin temizlendiğini söyledi.

Erdinçler, "Bunlar sürekli olarak hava şartları izin verdiği müddetçe deniz yüzeyinden atıkları topluyorlar. Size şöyle söyleyebilirim denizden çıkardığımız atık günlük 20 ton civarında. Çok ciddi rakamlar. Bir de biz Haliç'te ve Marmara Denizi'ne veya Boğaz'a gelen derelerin taşımış olduğu teressubatlar, yani çamurlar gelip ağızlarında birikiyorlar. Daha sonra da hem taşkına neden olabiliyor hem de kötü kokulara sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla biz bu dere ağızlarını tarıyoruz. Bir de ayrıca Haliç'te çok geniş, her gün süren bir tarama çalışmamız var. Böylece günlük 300 ton civarında çamur çıkarıyoruz, dip çamuru çıkarıyoruz. Bu şekilde denizimizi korumaya çalışıyoruz" diye konuştu. (ANKA)

Gündem