İstanbul’da hava kirliliği: Üç ilçede oturanlara 'Pencere açmayın' tavsiyesi

İstanbul’da hava kirliliği: Üç ilçede oturanlara 'Pencere açmayın' tavsiyesi
İstanbul'da hava kirliliğinde artış görülürken, Esenyurt, Kağıthane ve Kadıköy ilçelerinde yaşayanlara uyarıda bulunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada İstanbul'daki hava kalitesi değişimi dikkat çekiyor.

Son günlerde yaşanan sisle İstanbul'daki birçok ilçede de hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sitesindeki verilere göre hava kalitesi Esenyurt 'kırmızı', yani 'sağlıksız' olarak gözükürken, Kağıthane, Kadıköy Göztepe 'turuncu' renkte 'hassas', Beşiktaş, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Avcılar ve Üsküdar gibi ilçelerde de 'sarı' renkte 'orta' gözüküyor.

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik, partikül seviyelerinin standartların üzerinde olduğuna dikkat çekerek özellikle Kadıköy Göztepe ve Esenyurt ilçeleri için "Pencere açmayın" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Selahattin İncecik, İstanbul'da, partikül seviyelerinin standartların çok üzerinde olduğunu, kentin pek çok yerinde yılın yarısından fazla bir zaman standartların aşıldığını kaydetti.

Trafik etkili

Anadolu'yu da içine alana büyük bir yüksek basınç merkezi yaşandığını, bunun Yunanistan'ı da etkilediğini aktaran profesör, "Yüksek basıncın hava kalitesinin bozulmasına maalesef bir katkı var. Rüzgar olmayınca da kirleticilerin dağılmasına, yayılması gerçekleşemiyor ve birikmeye yol açıyor" dedi.

Prof. Dr. İncecik şöyle devam etti: "Sisli, yüksek basınçlı günlerde İstanbul'un Büyükada, Boğaziçi dışında hemen hemen her yerinde standartların aşıldığını görüyoruz. Esenyurt'ta, çok dramatik seviyeler var. 200 mikrogram bölü metreküpü aşan, 250 mikrogram metreküpe ulaşan partikül konsantrasyonları var. Anadolu Yakası'nda Göztepe'de çok ciddi bir kirlilik yoğunluğu var. O bölgede insanların pencere bile açmaması lazım. Çarşamba günü öğlene kadar devam edecek. Hava kirliliği giderek daha da artıyor. Çünkü trafik yoğunluğunda artış var."

Çok yüksek partiküllerin solunduğunu dile getiren Prof. Dr. İncecik, "Yapılması gereken çok daha radikal çözümler var. Bütün otobüslerin elektrikli olması lazım. Ağır tonajlı, dizel araçların şehir merkezlerine girişlerine sınırlamalar getirilmesi gerekiyor. Şehir merkezlerinde, ana arterlerde yürümek bile tehlikeli. Birikmeler aynı bölgede oluyor" diye konuştu.

Öksürük nedeni

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğunu, hava kirliliği nedeniyle hiperreaktif olan bir kişinin henüz astım çıkmamış olsa da tıkanıp darlık hissettiğini söyledi.

Profesör, "Hava kirliliğinin bir diğer boyutu da kanserlerin artması" ifadelerini kullandı" dedi.

'Spordan kaçınılmalı'

Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu şöyle devam etti: "Hava kirliliği maalesef bu dönemde çok artmış durumda. Özellikle solunum yolu hastalığı olan, astım, KOAH ve ya kronik hava yolu hastalıkları olan hastalarımız solunum güçlüğü çekmekteler. Aynı şekilde kalp rahatsızlığı bulunanlarda özellikle bu durumdan çok rahatsızlar. Yaşlılarımızın ve çocuklarımızın bu dönemde sokağa çıkmaması gerektiğini savunuyoruz çünkü solunum zorluğu çekecekler. Sabah saatlerinde çok yoğun olduğu için sokağa çıkılmaması, spor da bu dönemde yapılmaması lazım. Hava kirliliği olduğu dönemde spordan da tam tersine kaçılması lazım. Bu kötü havada camları da açıp havalandırmamak gerekiyor." (DHA)

Gündem